Er is in korte tijd veel gebeurd in indoor-trainer-land. Al zal het nooit het echte werk worden, ze benaderen de werkelijk meer en meer. Weerstand, video, 3D, noem maar op. Allemaal mooi, maar ook allemaal duur. 1400 euro is allang geen raar bedrag meer voor een dergelijke trainer. BKOOL biedt echter een alternatief!
De wereld rond in je huiskamer
Enerzijds hebben er ontwikkelingen plaatsgevonden op het gebied van de trainers zelf, maar anderzijds ook aan de software. Het gaat niet alleen om het apparaat, maar ook om de data die uit zo’n rit voortkomt en niet te vergeten de beleving. Want binnen fietsen kan echt oerend saai zijn. Door voor een tv te gaan zitten en een film of wat dan ook te gaan kijken lost dit deels op. Het fietsen zelf blijft saai. Niet iedereen kan de discipline opbrengen een heel blokkenschema af te werken, terwijl dat misschien juist wel goed zou zijn. Software zoals die van Zwift geven een simulatie van de werkelijkheid. BKOOL heeft dat ook gezien, en gaat weer een stapje verder met het gebruik van een 3D wereld. De software kan op basis van een GPS bestand een volledige route, met behulp van satellietdata, genereren. Op die manier kan je je gebruikelijke trainingsrondje binnenshuis rijden. Of je plukt de GPS route van Laurens ten Dam van zijn strava profiel om zijn trainingsrondje of koers zelf eens te rijden (maar dan binnen). Je kan dus oneindig variëren met de routes. Daarnaast kan je ook gebruik maken van videobeelden die vanuit het perspectief van een fietser (of vanuit een auto) zijn gemaakt. Je kunt je eigen videos gebruiken, maar ook die van andere gebruikers. Met behulp van de BKOOL video editor kan je de videobeelden koppelen aan een GPS bestand en op die manier kun je zelf een trainingsvideo in elkaar zetten. Leuk! Het sociale aspect moeten we ook niet vergeten, je kunt met of tegen max 100 andere renners (of “echte” vrienden) tegelijk rijden.
Vermogen meten
BKOOL laat het niet bij de software, ze hebben ook een eigen trainer ontwikkeld. Uiteraard een met een eigen vermogenssimulator zodat de trainer weerstand kan bieden aan de renner. De trainer werkt met een roller, noem het ouderwets. Het gewicht van de fiets en fietser drukt de band op de roller. Het lijkt ons logisch dat de bandenspanning dan belangrijk is (die moet eigenlijk altijd hetzelfde zijn voor een consistente meting) en als je uit het zadel of naar voren gaat zal dat ook effect hebben op de druk op de roller.
Ze hebben het wel in een relatief eenvoudig apparaat weten in te bouwen. En het mooie is dat dit minder dan de helft kost van een aantal vergelijkbare trainers op de markt; EUR 539! Daarvoor krijg je een trainer met een maximaal vermogen van 1200 Watt, ANT+ connectiviteit (USB dongle zit er standaard bij) en je kan hem gebruiken met wielen van 20″ tot 29″. Daarmee heb je dus alle eigenschappen van die hypermoderne trainers voor een prijs die je normaal gesproken kwijt zou zijn voor een tradionele trainer.
Uiteraard zijn we benieuwd hoe de BKOOL fietst en of het rijgedrag net zo realistisch is als ze zeggen, zeker met het meten van het vermogen. Feit is wel dat met het gebruik van de simulatiesoftware binnenfietsen ineens leuk wordt, maar daar moet je dan wel een ‘slimme’ trainer voor hebben. En die is nu dus eindelijk betaalbaar.
De Bkool Pro Trainer is verkrijgbaar voor EUR 539. Voor het gebruik van de software heb je wel een maandelijks abonnement nodig als je van de immens collectie video’s gebruik wilt maken. Zonder abo heb je keuze uit 200 video’s.
Je kan de trainer online kopen en kijk hier waar je in Nederland en België de trainer bij de dealer kan kopen en/of testen.
Voor meer informatie zie : bkool