Iedereen kent de naam Black Chili bij de banden van Continental. Niet alle, maar veel van hun banden hebben deze Black Chili compound erin verwerkt. We waren laatst bij Continental en wilden nu eens weten: wat is het nou eigenlijk?

Zwart poeder
Black Chili ziet er blijkbaar uit als een fijn zwart poeder doordat er roet (koolstof) in wordt gebruikt. Allereerst dacht ik dat de band gemaakt is van Black Chili. Dat is dus niet helemaal waar. Black Chili is een synthetisch rubber dat door Continental is ontwikkeld en dat wordt toegevoegd aan natuurlijk rubber als ingrediënt voor de band. Black Chili zorgt voornamelijk voor grip. Het blijkt dat de hoeveelheid Black Chili per type band verschilt. Dit is afhankelijk van het doel en de eisen die aan de betreffende band worden gesteld.

Je kan een band grofweg ontleden in drie hoofdeigenschappen: grip, rolweerstand en levensduur. Zo heeft een band die meer grip nodig heeft bijvoorbeeld meer Black Chili dan een endurance band, omdat deze laatste weer meer levensduur moet hebben. Onderstaande figuur illustreert dat je niet één mix kan maken waarbij je alle drie eigenschappen maximaal laat terugkomen. Van elke eigenschap – grip, rolweerstand en levensduur – kan je maar voor een deel combineren met een andere eigenschap. Je moet dan als het ware ergens water bij de wijn doen. Dus er moet een evenwicht gevonden worden voor de betreffende band. Bij een endurance band is zoals gezegd de levensduur belangrijk, waardoor de ingrediënten van de band een iets andere verhouding krijgen. Dit verklaart dat sommige banden helemaal geen Black Chili bevatten en dat de banden die heel veel grip moeten hebben meer Black Chili bevatten. Je kan het vergelijken met een recept waarbij je een beetje met de verhoudingen van de ingrediënten kan wisselen.

grip-levensduur-rolweerstand

Wel een leuk feitje is dat de autobanden van Continental tegenwoordig óók het Black Chili compound in sommige banden verwerkt hebben. Maar dat hebben ze dus mooi van de fietsbanden afgekeken die al sinds 2005 deze compound gebruikten. “Head first” voor fietsbanden dus!

Het is interessant om te zien hoe de Black Chili compound op moleculair niveau zorgt voor de grip. De compound is namelijk heel erg flexibel. De oranje bolletjes staan voor de Black Chili en het zwarte geeft het wegdek weer. Die oranje bolletjes omsluiten elke detail van het wegdek. Hoe meer plekken waar de band de weg raakt, hoe meer de grip is. Je merkt het trouwens ook duidelijk wanneer je met je hand over een band met Black Chili wrijft en over eentje zonder. Logisch dan dat de Black Chili compound alleen in het gedeelte van de band wordt gebruikt die contact heeft met de weg. Doordat de complete laag loopvlakrubber van deze compound gemaakt is, blijft de grip hetzelfde , óók als de band slijt.

black-chili

Continental