Naar mijn idee komen ze steeds vaker voorbij, de derailleurs met de grote wielen. En dan niet alleen bij de profs op TV, maar juist ook in het wild. Grotere wielen, met keramische lagers en een aangepaste derailleurkooi voor minder wrijving en dus een efficiëntere aandrijflijn.

Nova Ride in Nederland

Het Franse merk Nova Ride is een van de fabrikanten die dit soort ‘oversized’ derailleurkooien produceert. Dit merk wordt nu door distributeur Tehava ook naar Nederland gehaald, waardoor er ook op de Nederlandse markt meer keuze bestaat voor zo’n lichtlopende aandrijflijn.

Om de ketting zo soepel mogelijk door je derailleur te laten lopen, maken ze bij Nova Ride gebruik van grotere derailleurwieltjes in combinatie met keramische lagers. Om deze 14 en 17 tands derailleurwieltjes op je derailleur te monteren heb je ook een grotere kooi nodig. Een reguliere kooi heeft (afhankelijk van het type) ruimte voor maximaal 14 tandjes voor het onderste derailleurwieltje. De bovenste kan tot maximaal 12 tands, in verband met de beperkte ruimte. De standaard derailleurwieltjes in je kooi zijn 11 tands.

Bij Nova Ride hebben ze voor deze grotere wielen, met keramische lagers een carbon derailleurkooi. Deze monteer je dus aan je derailleur, nadat je de standaard kooi hebt gedemonteerd. Kijk voor het bestellen wel even goed of je het juiste type hebt aangeklikt, want elke derailleur vraagt om een specifieke kooi. Nova Ride maakt hun zogeheten Ceramic Carbon Cage voor de 11 en 12 speed groepen van Shimano en de 12 speed groep van SRAM.

Tune je derailleur

Naast dat het de nodige watts bespaart, valt het ook op. De derailleurwieltjes zijn verkrijgbaar in 7 verschillende kleuren, waarmee je je fiets nog wat extra uitstraling kan meegeven. Tenminste, als je dat mooi vindt natuurlijk. Een Nova Ride Ceramic Carbon Cage is verkrijgbaar vanaf € 229,-. Zo’n grote kooi aan je fiets is wel even wennen, maar als de kleur mooi bij je fiets past vind ik het een gave toevoeging.

via Tehava

Ze verkopen ook losse wieltjes
Tags: