De tijdritfiets/triatlonfiets van Cervélo is vernieuwd. De P5 is het topmodel van Cervélo en de P-Serie zit daar met verschillende uitvoeringen net onder. Cervélo geeft het zelf al aan, en ook ons valt het op: de P-Serie heeft veel meegekregen van de P5, zijn grote broer. De P-Serie is bedoeld voor tijdrijders en triatleten en lift mee op de vele tests en bezoekjes aan windtunnels die de P5 heeft doorstaan.

Qua looks is het een typische Cervélo. De merknaam staat groot op de onderbuis, en het logo – de kenmerkende é – staat op de voorkant van het balhoofd. Wat ik erg mooi vind aan de vernieuwde P-Serie is de sierlijk gevormde staande achtervork, die prachtig overloopt in de bovenbuis. We zagen dit al op de Cervélo P5 waar Team Visma-Lease a Bike mee fietst, en de P-Serie heeft dus ook dit ontwerp gekregen.

De vernieuwde Cervélo P-Serie heeft nu ruimte voor max. 34mm banden. Ook is de aerodynamica verbeterd en is de kabelgeleiding geoptimaliseerd. Verder is de geometrie enigszins aangepast ten opzichte van de vorige versie. De stack is namelijk iets verhoogd. Uiteraard is de nieuwe P-Serie weer iets sneller geworden dan zijn voorganger.

Cervélo kiest bewust voor een D-vormige stuurbuis in combinatie met een ronde stuurpen, zodat je eenvoudig kunt wisselen van stuurpen om je aerodynamische zitpositie te verbeteren.

In- en externe opbergruimte

De externe opbergruimte heb je waarschijnlijk al gespot, in de vorm van een Smartpak 400. Deze tas zit op de bovenbuis gemonteerd en volgens Cervélo lever je hiermee niet in op aerodynamica. Praktisch voor lange trainingen of tijdens triatlons, al kun je ‘m er ook afhalen. De interne opbergruimte zit verstopt onder de bidonhouder op de onderbuis. De ruimte is vrij compact, maar wel met genoeg ruimte voor een binnenbandje en wat gereedschap.

6 uitvoeringen

In totaal is de P-Serie verkrijgbaar in zes uitvoeringen: een frameset en vijf complete fietsen. Qua kleuren zijn er twee opties: Five Black en Deep Dahlia. Five Black is een zwart frame met witte decals en Deep Dahlia een blauwpaars frame met lichtgroene decals. Het grote verschil tussen de uitvoeringen is de groepset. Je hebt de keuze uit de mechanische en elektronische Shimano 105 groepsets, en ook Ultegra Di2 behoort tot de mogelijkheden. Verder heb je ook nog de keuze voor Sram Rival AXS.

Een frameset kost € 3.799,- en de goedkoopste fiets met de mechanische Shimano 105 groepset € 4.499,-. Ga je voor de duurste uitvoering met Shimano Ultegra Di2 en Reserve wielen, dan ben je € 8.999,- kwijt.

Meer info via Cervélo.