Dit weekend zal de 24-uurs race op het circuit van Zandvoort gaan plaatsvinden. En wij gaan er 24 uur lang verslag van doen! Hoog tijd dus om er wat meer over te vertellen.
Het Cycling Zandvoort weekend staat in het teken van fietsen, het gaat niet alleen om de 24-uurs race. Er is voor elke leeftijdsgroep wel iets te doen. Denk aan een dikkebandenrace, ploegentijdrit en een spinning marathon. Wij zijn er voor de 24-uurs race, en specifiek voor het Baum-Babici fabrieksteam.
Van zaterdag 17 mei 12.00 uur ’s middag tot zondag 18 mei 12.00 uur zal er op het circuit een geracet gaan worden. Het gaat om een behoorlijk peloton, maar niet iedereen heeft dezelfde doelstellingen. Voor het ene team is het al heel wat als de 24 uur weten uit te rijden, terwijl andere teams voor de hoogste plek op het podium gaan. Het Baum-Babici fabrieksteam gaat voor die eerste plek! Er wordt daarom ook al stevig getraind, het is al heel wat om 24 uur lang te koersen over een circuit van 4,3km, laat staan om te winnen. Enerzijds zullen de renners natuurlijk wat in huis moeten hebben om gedurende de periode van 24 uur iedere keer een prestatie neer te zetten. Anderzijds is er natuurlijk de tactiek. Een andere typische 24-uurs regel is dat er alleen een fietswissel of onderhoud mag plaatsvinden in de wisselzone bij de pitboxen. Geen mannetjes met wielen halverwege het circuit bijvoorbeeld. Op zichzelf logisch, maar dat betekent ook dat als je net 300m de pits voorbij bent gereden en een lek rijdt, je wel eerst de rest van het rondje moet afleggen tot je weer bij je pitbox bent.
Hoe werkt een 24-uurs race
Het idee van een 24-uurs race komt natuurlijk uit het autoracen. Wie kent niet de 24 uur van Le Mans. Echt een slijtageslag welke garant staat voor verrassingen en spektakel. Er zijn veel overeenkomsten, waaronder één van de leukste; de Le Mans-start! De renners rijden eerste een volledige ronde, parkeren de fiets op de grid en bij het startsein komen ze allen vanuit hun pitbox de grid op. Wordt misschien wel een vreemd gezicht, al die renners op hun fietsschoenen rennend naar hun fiets, maar mooi is het wel!
Na de start heeft elk team één renner op het circuit. Met 24 man zou je theoretisch dus elk uur een fris iemand kunnen laten rijden, maar zo werkt het natuurlijk niet. Er zijn verschillende klasses waarbij de Sportklasse teams heeft van maximaal vier personen en de racefiets verplicht is. Elke team mag naar eigen inzicht wisselen van renner gedurende de race. Je kan daar dus je tactiek op inrichten. Het lijkt wat dat betreft een beetje op een criterium, al zal het tempo natuurlijk wel wat lager liggen en zijn de verschillend tussen alle deelnemers vrij groot. Je zou van groep naar groep kunnen rijden bijvoorbeeld, elke ronde weer. De Sportklasse heeft 28 teams, dus dat zijn dan 28 man tegelijk op het circuit. Waarschijnlijk zullen er zich al snel een paar pelotonnetjes gaan vormen die samen een groot deel van de race zullen gaan rijden, zo kan je elkaar wat helpen.
Naarmate de race vordert zullen waarschijnlijk ook de tactieken van de teams duidelijker worden. Wanneer wordt er gewisseld? Zit je net in een lekkere groep, hoe zorg je er dan voor dat de teamgenoot die het van je overneemt ook weer in die groep komt? En het circuit is niet volledig verlicht. Op de meeste stukken zal je alleen de rode achterlichten van de renners voor je zien. Je bent dan dus ook minder of helemaal niet herkenbaar voor anderen waardoor je ze dus een loer kan draaien. En zij jou natuurlijk! Naar verwachting zullen met name bij laatste paar uur de tactieken van de verschillende teams zich ontvouwen. We zijn benieuwd wat de verschillen zijn na die 24 uur.
Er zijn zes officiële categorieën voor de 24 uurs wedstrijd namelijk:
- Solisten: racefiets of fixed-gear
- Sportklasse: team van maximaal 4 personen (racefiets)
- Toerklasse: team van maximaal 8 personen, vrije fiets keuze
- Damesteam: team van 3 – 8 dames, vrije fiets keuze
- Bedrijfsteam: team van maximaal 8 personen, vrije fiets keuze
- E-bike Team: team van maximaal 8 personen, e-bike verplicht
De renners van het Baum-Babici fabrieksteam
De vier renners waarmee het Baum-Babici fabrieksteam voor de winst gaat zijn;
- Dirk Bellemakers
- Thijs Bleeker
- Johannes Buntjer
- Arjan Fidder
Als er niet bij iedereen meteen een belletje gaat rinkelen is dat niet erg. Wellicht is Dirk Bellemakers wel een bekende. Hij is een aantal jaar prof geweest bij ondermeer Landbouwkrediet en tot vorig jaar bij Lotto-Belisol. Daarmee reed hij vorig ook die loodzware Giro uit! Thijs Bleeker is geen prof, maar dat wil nog niet zeggen dat hij niet hard kan fietsen. Johannes Buntjer is de kilometervreter. Fietsliefhebber ten voeten uit en schroomt niet alle etappes van de Tour de France te rijden, op een Baum uiteraard! Arjan Fidder is de geestelijk vader van het fabrieksteam en heeft er hard aan gewerkt zo dicht mogelijk in de buurt van zijn niveau (én gewicht) van zijn amateurtijd te komen.
Live verslag tijdens de race!
Zaterdagochtend vóór aanvang van de race brengen we een speciale pagina online waarop alle updates geplaatst zullen worden. Daarnaast zullen we natuurlijk ook via Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram berichten de wereld insturen met daaraan gekoppeld de hashtag #rfb24race. Dat moet het zoeken wat makkelijk gaan maken. 24 uur zullen we hier verslag van uitbrengen dus. Ook als iedereen in Nederland ligt te slapen, maar we verwachten ook wat publiek van elders in de wereld.