We zeggen het gewoon nog een keer; crossen is gaaf! En onderstaande video bewijst dat maar weer eens. Bombtrack ging met een camera naar de NRW-cup in Kreuzweingarten. De NRW-cup is een cross competitie van het Radverband Nordrein-Westfalen. De Duitse deelstaat die qua oppervlakte niet veel kleiner is dan Nederland. Het mooie aan de NRW-cup, en aan cross in het algemeen, is de gemoedelijke sfeer die in het filmpje goed zichtbaar is. Tijdens een wedstrijddag worden er meerdere crossen gereden en voor elke deelnemer is er wel een passende categorie waarin je de strijd aan kan gaan.

Tussen de profs
Of je nu Elite renner bent of een liefhebber op respectabele leeftijd, iedereen is welkom. In het filmpje zie je beelden van elites, maar ook amateurs, vrouwen en master-categorieën. Aan de start bij de elite stond bij deze NRW-cup Gosse van der Meer, de elite renner uit Friesland die vaak terug te vinden is in de Nederlandse selectie voor de wereldbekers. Hij gaat er met de winst vandoor en blijft daarbij Katusha prof Nils Politt voor. Bij de vorige editie van de NRW-cup stond André Greipel nog aan de start. Deze keer niet. Nu is dit een Duitse competitie, maar dit zie je ook in de Nederlandse (regionale) competities veel gebeuren. Zo reden onlangs Sebastiaan Langeveld en Dylan Groenewegen nog in de Amsterdamse Cross Competitie en zijn in het oosten van het land renners als Steven en Maurits Lammertink waarmee je de strijd aan kan gaan.

Bij regionale competities is het vaak al mogelijk om met een basislidmaatschap van de KNWU deel te nemen. Dit maakt het laagdrempelig om in te stappen en dan kan het maar zo gebeuren dat je tijdens je eerste cross-wedstrijd naast een prof in het startvak staat. Tijdens de koers wordt er dan gestreden en is het afzien, maar na de koers wordt er gekletst, wat gedronken en worden tips en tricks uitgewisseld voor de volgende wedstrijd. Leuke video.