Vorig jaar oktober liet bandenfabrikant Vittoria aan de pers zien wat grafeen is hoe zij het toepassen in hun banden. Die banden zijn al ruimschoots op de markt, maar verdere toepassing van het middel zijn bij ons niet bekend, althans niet in de fietsindustrie. Het Engelse Dassi gebruikt het nu wel, in hun fietsframes!

Eerder dit jaar presenteerde ze hun eerste frame waar het materiaal in verwerkt is. Naar eigen zeggen maken ze hiermee frames van 500 gram die wat betreft stijfheid en sterkte niet onderdoen voor frames die bijna twee keer zo zwaar zijn. Bij de presentatie lieten ze een frame zien dat 750 gram weegt, dat is uiteraard ook weinig, maar gaven ook te kennen dat 350 gram ook haalbaar zou kunnen zijn, alleen nu nog niet. Het frame is overigens nog steeds voornamelijk van carbon en slechts 1% van het frame is daadwerkelijk grafeen. Het zit verwerkt in de epoxy die gebruikt wordt en zit onder het carbon.

Er zullen er in eerste instantie slechts 25 geproduceerd worden die naar verwachting eind september klaar zullen zijn. Er staan geen prijzen op de site, maar we zagen elders bedragen van omgerekend zo’n 4.700 euro. Ben je geïnteresseerd, dan vragen ze je om even langs te komen op het hoofdkantoor.

Meer info op dassi.com

Dassi-Bikes-Graphene-2 Dassi-Bikes-Graphene-3