We kunnen opgelucht ademhalen want de enige Nederlandse wielerklassieker gaat door! Helaas zonder publiek, dus we zullen met z’n allen de Amstel Gold Race op TV moeten bekijken. Waar en wanneer je deze kan kijken lees je verderop in dit artikel. Eerst gaan we maar eens kijken naar het parcours, dat voor de 2021 editie helemaal is aangepast.

Plaatselijke ronde

In verband met de maatregelen rondom Corona, mag de wedstrijd alleen doorgaan als het op een plaatselijke ronde wordt gehouden. Hiervoor heeft de organisatie een ronde van 16,9 kilometer uitgetekend met drie beklimmingen. Dit zijn de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg. De dames gaan deze ronde 7 keer rijden en komen daarmee in totaal op 21 beklimmingen over 118 kilometer. De top van de laatste keer Cauberg ligt op maar 1.6 kilometer voor de finish.

De heren rijden dezelfde ronde 12 keer waarnaar er nog een finale ronde volgt. Deze is een ongeveer een kilometer korter en de beklimming van de Cauberg slaan ze over. Nadat ze de 38e beklimming van de dag, de Bemelerberg, hebben gehad is het nog 6 kilometer over de glooiende Limburgse wegen tot de finish. Door de hoeveelheid klimmen op een relatief kort rondje is de kans erg groot dat het een echte slijtageslag gaat worden. Zowel bij de dames, als bij de heren.

Deelnemers

In de aanloop naar de Amstel Gold Race voor vrouwen zijn er helaas een paar sterke Nederlandse rensters die (misschien) niet zullen starten. Zo is van Dijk helaas positief getest op Corona en is van der Breggen niet fit waardoor haar deelname onzeker is. Neemt niet weg dat er nog steeds een erg sterk deelnemersveld aan de start staat waarbij er ook Nederlandse kanshebsters zijn. Van Vleuten, van den Broek – Blaak, Vos, Vollering, Brand en Mackaij zijn zomaar een aantal namen die de koers kunnen bepalen en ook winnen. Daarbij zullen ze concurrentie krijgen van dames Uttrup Ludwig, Longo Borghini, Spratt, Bastianelli en de winnares van 2019 Niewiadoma.

Bij de mannen zal de laatste winnaar niet aan de start staan, want Mathieu van der Poel is inmiddels op de mountainbike gestapt. Van Aert en Alaphilippe zullen wel een nummer opspelden, net als Pidcock. De jonge Brit wist afgelopen woensdag van Aert en Trentin nog te verslaan in de sprint van de Brabantse Pijl en is dus in vorm. Naast een lijst aan echte voorjaar-specialisten zoals Matthews, Kwiatkowski, Stuyven, van Avermaet, Wellens, Trentin en Benoot staan er ook veel klimmers aan de start. Klimmers die afgelopen weken hebben gekoerst in de Ronde van Catalonië of de Ronde van het Baskenland. Zo start Jumbo Visma naast van Aert ook met Roglic en denk ik dat mannen als Schachmann, Fuglsang, Woods, Guillaume Martin, Gaudu en Hirschi ver gaan komen.

Amstel Gold Race LIVE op TV kijken

De Amstel Gold Race voor vrouwen begint om 8:30 uur en er wordt verwacht dat ze tussen 11:45 en 12:00 uur zullen finishen. De heren starten om 12:15 uur en de verwachtte aankomst tijd is rond 17:30 uur. Hieronder een overzicht met de live uitzendingen op tv waar je de koers kan volgen.

AGR Vrouwen op TV – zondag 18 april
NPO1 – vanaf 11:05 LIVE
Sporza (Canvas) – vanaf 11:05 LIVE

AGR Heren op TV – zondag 18 april
NPO1 – vanaf 13:10 LIVE
Sporza (Éen) – vanaf 13:30 LIVE
Eurosport – vanaf 16:15 LIVE