De Alto de l’Angliru is één van de zwaarste beklimmingen die we in de koers zien. De organisatie van de Vuelta is er dol op en ook dit jaar zat de beklimming weer in het parcours. De klim levert vaak mooie etappewinnaars op, zoals Alberto Contador en in deze editie Primož Roglič. Maar de klim is vooral gevreesd bij klassementsrenners in het peloton, want een slechte dag op deze steile klim en je kunt een goed klassement wel vergeten.

De feiten op een rijtje: extreme stijgingspercentages in de tweede helft van de beklimming

Als we op Climbfinder kijken dan zijn de feiten niet misselijk. Vanuit het plaatsje La Vega start de klim op slechts 322 meter boven zeeniveau. De klim is 12.5 kilometer lang en je overbrugt 1248 hoogtemeters, en dat brengt je op een hoogte van 1570 meter boven zeeniveau. Goed voor een gemiddeld stijgingspercentage van 9.7%, maar dat stijgingspercentage geeft eigenlijk geen goed beeld van de klim. De eerste helft van de klim is met percentages tussen de 5 en 9% namelijk relatief makkelijk te noemen, en halverwege de klim is er zelfs een ‘vlak’ plateau van een kleine kilometer.

Maar vanaf kilometer 6 begint het feest, want vanaf dan komt het stijgingspercentage niet meer onder de 11%. Veel stukken zitten zelfs boven de 15%, en op de vier steilste stukken van de klim kom je boven de 20%. Het hoogste stijgingspercentage ligt op 23.5%. De laatste kilometers van de klim gaan over een speciaal aangelegd geitenpaadje, waar ook geen auto’s mogen komen. De top van de klim ligt vaak in de wolken, en dat geeft de Alto de l’Angliru een magische vibe.

De video is van Mike Cotty, van het YouTube kanaal ‘The Col Collective’. Mike reist rond in een camper en fiets bekende cols in Europa op. Met een camera en een drone natuurlijk, want hij maakt er een soort van review van. Met gave droneshots krijg je een goede indruk van de omgeving en met tekst en uitleg krijg je een goede indruk van de klim. Aanrader dus als je meer te weten wil komen over een specifieke klim. Op de Angliru valt mij vooral de ruwe, ongerepte natuur op, de klim loopt echt door een stil en ruig berggebied. Het bekijken waard! Wij denken er nog wel even over na of we deze beklimming ooit gaan rijden….

Tags: