Het crossseizoen is op komst en dan kan bandenmerk Dugast natuurlijk niet ontbreken. Het merk heeft iets nieuws: de crossbanden zijn vanaf nu naast de tubes ook verkrijgbaar in een clincher versie, en dat is een mooie ontwikkeling. Op deze manier zijn de welbekende crossbanden beschikbaar voor een breder publiek want je hoeft niet een tube wielset te hebben. Het uiterlijk van de banden blijft hetzelfde, met verschillende profielen en de welbekende gele zijkant.

Rhino profiel

Is Dugast een Frans, Italiaans of Nederlands merk?

Dugast is van origine een Frans merk, opgericht door de Fransman André Dugast. In 2001 nam de Nederlander Richard Nieuwhuis het merk over, nadat hij lange tijd de banden importeerde voor de Nederlandse markt. Sinds 2021 is het merk in handen van het Italiaanse bandenmerk Vittoria, en dankzij de kennis en ervaring van dat merk introduceert Dugast nu dan ook de volgende ontwikkeling: een clincher crossband.

Pipistrello profiel

Omdat niet elke crosser in een profteam zit of een mechanieker tot zijn of haar beschikking heeft zijn tubes niet voor elke crosser geschikt. Want tubes moet je op de velgen lijmen, en dat is best een ingewikkeld klusje. En tubes zijn niet ideaal om mee te trainen, want als je lek rijdt ben je de sjaak. Door de clincher versie zijn de Dugast crossbanden er nu voor een breder publiek, zodat ook jij en ik de banden op onze fiets kunnen monteren.

Pipisquallo profiel

Vijf verschillende profielen

Dugast heeft het qua mogelijkheden lekker overzichtelijk gehouden. De banden zijn in één maat verkrijgbaar, namelijk 33-622. Wel zijn er vijf verschillende profielen beschikbaar: Typhoon, Rhino, Small Bird, Pipisquallo, Pipistrello. De welbekende profielen variëren van een vrijwel glad tot een behoorlijk grof profiel, en op die manier is er voor elke ondergrond, cross of voorkeur een geschikt profiel beschikbaar.

Small bird profiel

Het karkas van de banden is net als bij de tubes met de hand gemaakt en er is gebruik gemaakt van het beste katoen. De banden zijn tubeless ready, maar dat mag je ook verwachten bij crossbanden. Per stuk wegen de banden zo’n 375 gram en de banden zijn bedoeld om te gebruiken met een bandenspanning van 1.3 – 5.5 bar. Alle banden hebben de kenmerkende gele zijkant en de banden kosten per stuk € 89,95.

Volgens Dugast is het gelukt om met de clincher banden het gevoel van op tubes rijden te benaderen, en we zijn benieuwd hoe dat in de praktijk gaat zijn. Daarover binnenkort meer.

Meer info via A. Dugast.

Typhoon profiel