Speciaal voor Tom Boonen bouwde het Belgische Jaegher Cycles een fiets die is uitgerust met het nieuwe Classified schakelsysteem. Een unieke fiets waarbij het heel logisch is dat Tom Boonen de eerste is die erop gaat rijden. Boonen is aandeelhouder van het Classified schakelsysteem en zij zijn pasgeleden een samenwerking aangegaan met Jaegher. Het merk maakt custom stalen frames die vanaf nu ook met een Classified systeem kunnen worden opgebouwd.

Jaegher Ascender Pure

De frames van Jaegher zijn vernoemd naar oude gevechtsvliegtuigen. De Ascender Pure is het meest racey model uit de collectie dankzij een combinatie van stijfheid en comfort, volgens Jaegher. Het op maat gemaakte frame wordt gelast van roestvrijstalen Columbus XCR buizen. In dit geval dus op de maat van Tom Boonen. Het frame is voor het grootste deel kaal, waardoor je goed kunt zien dat het van staal is gemaakt. Ik vind dit er erg tof uitzien en het geeft een stoere uitstraling. De enige kleuren die op het frame gebruikt worden zijn het antraciet en mint-groen voor de logo’s en details aan de achterkant van de zitbuis. Deze kleuren zien we ook terug op de Enve carbon voorvork, die in het frame is gemonteerd.

Classified Powershift

De afmontage is dus onder ander met het nieuwe Classified schakelsysteem. Het systeem noemen ze Powershift en daarbij zit er een schakelmechanisme in de achternaaf. Dit mechanisme maakt de voorderailleur overbodig en je rijdt dus met een enkel voorblad. Ondanks een enkel voorblad heb je door het Powershift systeem wel 22 versnellingen. Met de Powershift naaf kun je kiezen voor een 1 op 1 overbrenging of een overbrenging met een factor van 0,686.

Het systeem werkt draadloos en is bij de fiets van Boonen gekoppeld aan een Shimano Dura Ace Di2 groepset. In het stuur zit een draadloze zender die communiceert met de steekas. Deze pikt het signaal op en bedient daarmee de achternaaf. Het schakelen van de achterderailleur gaat met een gewone Dura Ace derailleur en is gekoppeld aan de rechter shifter.

The Perfect Bomb

De Jaegher van Boonen heeft de bijnaam The Perfect Bomb meegekregen. Zoals gezegd is de racefiets gedeeltelijk afgemonteerd met een Shimano Dura Ace Di2 groepset. De voorderailleur ontbreekt en de cassette is een stalen monoblok met duurzame coating van Classified zelf. Gewicht is niet het belangrijkste punt als je kiest voor een stalen fiets, maar deze fiets is afgemonteerd met een crankset en stuur van THM en een zadel van Berk. Twee merken die bekend staan om lichtgewicht carbon onderdelen die met de hand worden geproduceerd.

Om te kunnen schakelen met het Classified systeem heb je dus een aparte achternaaf nodig. Deze hebben ze in een eigen wielset gespaakt. Voor The Perfect Bomb hebben ze gekozen voor de Classified CF R50, waarvan het voorwiel een DT Swiss 240 naaf heeft.

In eerste instantie is deze Jaegher Ascender Pure gewoon een gave fiets. Maar door de toevoeging van een nieuw schakelsysteem wordt het helemaal een uniek exemplaar. In onderstaande video krijg je al een beetje een idee hoe de versnellingen werken, maar de details en de technische achtergrond van dit systeem kun je vinden op de website van Classified.

Meer info via Jaegher