Want speciaal is deze Prova zeker. Prova is het merk van Mark Hester, die als mechanical engineer zijn credits heeft verdiend in de auto industrie. Hij was onder andere werkzaam voor Jaguar en Landrover als developer en engineer. Daarnaast heeft hij altijd al een passie gehad voor fietsen en als ontspanning is hij begonnen met het ontwikkelen van een stalen fiets.

Staal met een carbon zitbuis
Inmiddels zijn er vele modellen van Prova verkrijgbaar en werkt hij daarbij met staal, titanium, carbon en 3D geprinte lugs. In verschillende combinaties en frames zijn deze fietsen volledig custom en naar de wens van de klant. Het idee achter de ‘Speciale’ racer is het maken van een stijf maar lichtgewicht stalen frame. Opvallend ‘middelpunt’ van het frame is de carbon ISP zitbuis. De voorvork is ook van carbon. Kies je voor disc, is deze van Enve en ga je voor de velgrem wordt er een Columbus vork geplaatst. De rest van het frame wordt meestal opgebouwd uit stalen Columbus Life en XCr buizen.

1600 gram
De buizen worden samengevoegd tot een frame, met behulp van 3D geprinte stalen lugs. Vooral de lug die de bovenbuis, seatstays en zitbuis met elkaar verbind is een speciale, aangezien de zitbuis er doorheen gaat. Doordat alle buizen en lugs custom worden gemaakt, kan elke gewenste geometrie worden gebouwd. Een frame, vergelijkbaar met maat 56, weegt 1600 gram. Aangezien hij werkt met een custom geometrie is er geen standaard maatvoering voor een maat 56 frame. Het frame is geschikt voor interne kabel geleiding, flat-mount schijfremmen en 12 mm steekassen. De disc uitvoering is te berijden met een maximale bandbreedte van 34 mm, daar waar dit voor de velgrem uitvoering 28 mm is.

Exclusief met een bijpassend prijskaartje
Op de foto’s staan een aantal zeer fraaie voorbeelden, waarbij ik het blauwe frame met oranje details wel heel tof vind. Maar ook aan de rest van de foto’s is goed te zien dat de klanten samen met Mark een fiets bouwen met oog voor details en een goede smaak. Het zal geen verrassing zijn dat deze exclusiviteit een bepaald prijskaartje heeft. Een Prova fiets is verkrijgbaar tussen de $ 8500,- en $ 20000,- AUD.

Meer info via Prova Cycles