Drie jaar geleden werden de eerste nationale gravelwedstrijden georganiseerd. En dat was direct een succes, zoals eigenlijk alles wat met gravel te maken heeft. De populariteit werd nog duidelijker bij de Merida Gravel Series van 2023, waarbij de mannen-wedstrijden binnen no-time de limiet van tweehonderd deelnemers hadden bereikt. Gelukkig waren we zelf net op tijd met inschrijven en konden we deelnemen aan de eerste wedstrijd in Aalten.

Aalten is weer de eerste, Meerveld is het NK

Net als vorig jaar is ook in 2024 Aalten de eerste uit de serie. Dit jaar bestaat de Merida Gravel series uit vier wedstrijden, waarbij er een algemeen klassement wordt opgemaakt. Na Aalten volgen Zandvoort, Epe en Meerveld. In Meerveld zal ook het NK zijn waar er wordt gekoerst voor de rood-wit-bauwe trui die nu om de schouders hangt van Lars Loohuis en Fem van Empel.

De inschrijving gaat via de website van de KNWU en na de eerste wedstrijd zal de startopstelling op basis van het klassement worden gedaan. De leiders zal je vanaf dat moment herkennen aan de Merida Gravel Series leiderstrui. Bij de eerste wedstrijd zal het eerste startvak worden gereserveerd voor renners met een elite-licentie. Daarachter kunnen overige categorieën zich opstellen. Om mee te doen aan de Merida Gravelseries kan je gebruik maken van een daglicentie, mocht je geen KNWU-licentie hebben.

De wedstrijden starten met een korte neutralisatie, en zullen rond de 120 km zijn voor de heren. De dames rijden een koers van ongeveer 70 km. De exacte afstand is afhankelijk van de lengte van het parcours en het aantal ronden. Op het parcours zal een verzorgingspost zijn waar ruimte is om bidons aan te geven.

Evenement data en GPS-tochten

Ook dit jaar zal er bij alle wedstrijden een GPS-tocht worden georganiseerd. Wil je wel lekker gravelen, maar wil je geen rugnummer opspelden om een wedstrijd te rijden dan kan je je inschrijven voor de GPS-toertocht. Zoals de naam ook aangeeft, is dit een tocht waarbij je met behulp van een GPS-route over de mooiste gravelpaden uit de regio wordt gestuurd.

De inschrijving gaat 14 dagen voor de wedstrijd open via de website van de KNWU.

De data op een rijtje:
– Aalten: 2 juni 2024
– Zandvoort: 16 juni 2024
– Epe: 14 september 2024
– Meerveld (NK Gravel): 28 september 2024

Alle info en het regelement is te vinden op de website van de Merida Gravel Series