Een carbon specialist die zich mengt in de wereld van rubber, Enve doet het! Bij Enve zijn ze met hun wielen op zoek naar de ultieme aerodynamica en de Enve SES band is daar volgens hen een logische aanvulling op. Banden hebben in combinatie met wielen een grote impact op de luchtstroom. Met een band die mooi aansluit op de velg kan je besparen op de weerstand, en dat past goed in de visie van Enve: het maken van de snelste wielen.
Zwart of Tanwall
In totaal brengt Enve acht banden op de markt, met allemaal dezelfde compound en hetzelfde profiel. Het verschil in deze banden zit in de breedte en kleur. Ze hebben vier verschillende breedtes en dat zijn 25mm, 27mm, 29mm en 31mm. Al deze uitvoeringen zijn te verkrijgen in het zwart en met een tanwall zijkant. Tanwall of skinwall zijn andere namen voor banden met een ‘oldschool’ bruine zijkant.
De band is een combinatie van natuurlijk en synthetisch rubber, waarbij Silica is toegevoegd. Enve heeft daarmee naar eigen zeggen een compound gecreëerd die zowel bij natte als droge omstandigheden goede grip heeft. In de band hebben ze Vectran verwerkt waardoor de lekbestendigheid van de band beter is. De band is tubeless ready en kan ook worden gereden in combinatie met een binnenband. De band is geschikt voor clincher en hookless velgen en je kunt hem volgens Enve met de hand monteren.
Optimale aerodynamica
De vier verschillende breedtes hebben elk hun eigen rijstijl meegekregen. Ongeacht de breedte van de band en het merk van de wielen, zegt Enve dat de aerodynamica verbetert. De 25mm band is de ultieme racer en Enve vindt deze band geschikt voor de koers, een tijdrit of voor triatlon. Dit geldt ook voor de 27mm, waarbij je iets makkelijker een uitstapje kan maken naar ‘all-road’, zoals Enve dat noemt. De 29mm en 31mm zijn dan weer beter geschikt voor renners die ook wel eens de verharde wegen links laten liggen.
Wat ik zelf altijd interessant en ook erg handig vind, is dat Enve alle gegevens met betrekking tot hun producten uitgebreid op de site hebben staan. Zo krijg je niet alleen inzicht in de opbouw en achtergrond van het product, maar kun je ook net wat beter een keus maken of je voor bijvoorbeeld een 27mm of 29mm band gaat.
In de tabel met de specificaties van de banden geven ze naast de ideale combinatie met (uiteraard eigen) wielset ook aan hoe breed de band uitvalt op een velg op basis van de binnenbreedte. Ideaal als je geen Enve wielen rijdt, maar wel deze banden gaat bestellen. Deze tabel, en dus ook heel veel andere specs, kun je vinden op de website van Enve.
Met de banden slaat Enve dus een nieuwe weg in en gezien de prijs richten ze zich, zoals je ook wel kan verwachten van Enve, op het topsegment. Een band kost $ 75,- ongeacht de kleur of breedte.