Het heeft dit jaar misschien wel een beetje een dubbele lading, de Freedom Ride. Na twee jaar maatregelen en lockdowns mogen we eindelijk weer in alle vrijheid op pad en naar evenementen. Maar dat is natuurlijk niet waar het echt om gaat bij de Freedom Ride. Tijdens het evenement wordt er stilgestaan en gefietst ter nagedachtenis aan alle gevallen strijders die ons land hebben bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

110 km pelotontocht of 85 km vrije toertocht

Het evenement dat dit jaar op 1 mei wordt gehouden, is meer dan alleen een fietstocht. Zelf noemen ze het een bevrijdingsfestival op de fiets, waarbij gevallen veteranen worden herdacht en er na afloop kan worden nagepraat met een hapje en drankje. Dit jaar start de tocht in Apeldoorn en gaat de route langs verschillende bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld Radio Kootwijk, het Kröller Möller museum en de Oranje Kazerne. Op de Nationale Veteranenbegraafplaats in Loenen zal tijdens de tocht de ceremonie plaatsvinden. Ook is er een pauzeplek met o.a. sportdrank, bananen en krentebollen.

Tijdens het evenement zijn er twee routes, waarvan de lange route als pelotonstocht zal worden gereden. Deze route is 110 km en wordt onder begeleiding van politie en officiële motards gereden. Dat betekent dus dat kruispunten en zijstraten worden afgezet zodat het peloton lekker door kan rijden. Het tempo zal rond de 27 km/u liggen volgens de organisatie. Tijdens deze pelotonstocht rijden ook Matthijs Büchli  en zijn teamgenoten van BEAT Cycing mee. Wil je liever op je eigen tempo rijden kan je kiezen voor de uitgepijlde route van 85 km, waarbij je dus wel zelf op het verkeer moet letten!

Nationaal park Hoge Veluwe

Start en finish van de route zijn bij Politieacedemie in Apeldoorn. De ‘vrije toertocht’ kan je vanaf 09:30 uur starten. Om 10:30 uur zal de pelotonstocht starten. De route van de pelotonstocht gaat door het Nationaal Park de Hoge Veluwe en dus ook langs het Kroller Moller museum. Normaal gesproken zijn hier kosten aan verbonden, maar voor het peloton van de Freedom Ride wordt er een uitzondering gemaakt. Wil je graag de vrije toertocht rijden maar ook wel graag door het Nationale park fietsen, zorg dan dat je rond 11:10 uur bij de poort van het park staat zodat je kan aanhaken bij het peloton. Daarna kan je natuurlijk gewoon je eigen weg weer vervolgen.

Wil je meedoen met de Freedom Ride op 1 mei 2022, dan kan je via de website inschrijven. Kosten zijn € 35,- voor de pelotonstocht en € 30,- voor de vrije toertocht. Dit is inclusief verzorging onderweg, technische ondersteuning en een Freedom Ride wielershirt. Hieronder kan je de video bekijken van de Freedom Ride van 2019.

alle details en inschrijven kan via Freedom Ride.

Tags: