Als ik een training of wedstrijd heb, hou ik vaak rekening met het eten. Met name voor wedstrijden en lange en zware trainingen let ik er bijvoorbeeld op dat ik de avond ervoor een pasta maaltijd eet met veel koolhydraten. Ook bij het ontbijt een stevige bak kwark of havermout zodat ik een goede bodem heb.
Foodcoach app
Bij de profs gaat het er de laatste jaren wat anders aan toe. Bij Jumbo-Visma maken ze al een tijd gebruik van een foodcoach app. Daarin wordt er per renner een persoonlijk plan opgezet, zodat ze precies kunnen zien hoeveel ze van welk product moeten eten om zo goed mogelijk aan de start te staan. Nu ben ik, net als 95% van de wielrenners, geen prof en in eerste instantie zag ik als wielertoerist niet zozeer de meerwaarde van die app in. Maar ik was wel een beetje nieuwsgierig hoe die app in elkaar steekt en wat je er mee kan. Sinds kort is de app waar ze bij de ploeg gebruik van maken gratis te downloaden.
Calorieën schatten
Na het downloaden en aanmaken van een account, moet je een aantal persoonlijke gegevens invullen. Zowel over je dagelijkse activiteiten als over je trainingsachtergrond en je vermogens op de fiets. Aan de hand daarvan wordt dan geschat wat je dagelijks verbruik aan kilocalorieën is. De volgende stap is dat je je trainingen er in kan zetten en op basis van je eerder ingevulde gegevens berekent de app dan hoeveel calorieën je nodig hebt voor die specifieke training. Je moet wel elke training er handmatig inzetten, dus daar moet je even de tijd voor nemen. Om het helemaal ideaal te maken zou een koppeling met verschillende trainingsprogramma’s en een agenda-functie handig zijn.
Voedingsplan voor je tocht
Als je weet hoeveel calorieën je gaat verbruiken, kan je ook een inschatting maken van wat je kan gaan eten. En daar komt wat mij betreft het leuke van de app om de hoek. Er staan namelijk een enorme hoeveelheid verschillende maaltijden in. Ontbijt, lunch, avondeten en verschillende tussendoortjes, met daarbij het aantal calorieën. Ook een mooie functie is dat je een voedingsplan kan maken voor tijdens je training of tocht. Iets waar ik bijvoorbeeld tijdens de Dirty Kanzelled gebruik van heb gemaakt, om een hongerklop te voorkomen maar dat tijdens de Otztaler Radmarathon al eens fout is gegaan en ik niet graag weer meemaak. Dat kan nu dus ook via de app. Net als bij de gewone maaltijden, checkt hij het aantal calorieën dat je nodig hebt voor de inspanning, en kan je plannen wat je nodig hebt om deze hoeveelheid binnen te krijgen.
De app kan je voor zowel Android als iOS downloaden. Als je op basis van je trainingen de verschillende maaltijden hebt gepland, wordt er een automatisch boodschappenlijstje gemaakt. Waar je deze producten aanschaft mag je natuurlijk zelf weten, al zal het geen verrassing zijn van welk huismerk de producten op je automatische lijstje zullen staan.
Via Team Jumbo-Visma