Als je rondkijkt naar alle verschillende fietsschoenen in het peloton is de BOA sluiting één van de meest gebruikte manieren om schoenen te sluiten. Het bekende draai-systeem met het draadje is in verschillende uitvoeringen op veel schoenen terug te vinden. Met de Li2 hebben ze nu een nieuwe, betere versie, gelanceerd en het leek alsof er tijdens afgelopen weken al een aantal renners hiermee op pad waren in de koers.

Vergelijkbare techniek

De BOA Li2 is de opvolger van de IP1 en de werking is niet veranderd. Het zogeheten ‘precision-fit’ werkt nog steeds voor het vastdraaien en ook het losdraaien. Hiermee bedoelen ze dat je beide kanten op kleine stukjes kan draaien zodat het voor jou lekker zit. Deze precision fit maakt het ook makkelijk om tijdens je rit de schoen net een tikje strakker of losser te doen. Om de BOA snel helemaal los te maken kan je de knop omhoog trekken voor een ‘fast-release’ zoals ze het zelf noemen. Hierdoor gaat de spanning helemaal van de BOA af en kan je de schoen uit doen. Om de BOA daarna weer aan te draaien, zul je deze eerst in moeten drukken, zodat je hem kan vastdraaien.

Nieuwe looks

Waar de nieuwe BOA Li2 sluiting vooral in verschilt in vergelijking met de oude sluiting is goed zichtbaar in het buitenste gedeelte van de BOA. Eén van de belangrijkste verschillen is dat de Li2 kleiner, en vooral platter is. Hierdoor zijn ze minder kwetsbaar bij een valpartij en blijf je minder snel haken in een hek of achter een tak als je in het bos rijdt. De BOA-sluiting wordt niet alleen gebruikt op schoenen voor het wielrennen, maar bijvoorbeeld ook voor offroad fiets-disciplines en op snowboots en hardloopschoenen.

Drie verschillende BOA Li2 types

Op de bovenkant van de BOA staat nu ook het model Li2 vermeldt. Hierdoor kan je makkelijk zien welke BOA jij hebt wanneer je gebruik wil maken van de (levenslange) garantie. De grip aan de zijkant is gemaakt van composiet voor een langere levensduur. Er zijn drie verschillende types van de BOA sluiting: de A, B en C. Qua werking zijn deze drie types gelijk, alleen de vorm van de grip verschilt. Zo kan je op basis van persoonlijke voorkeur kiezen welke vorm jij het fijnst vindt.

Meer info via BOA