De aeroracer van Look stapt bijna helemaal over naar schijfremmen! Het Disc-frame van de Look 795 Blade RS werd in 2018 geïntroduceerd, maar toen lag de focus nog op racefietsen met een velgrem. Voor de nieuwe 2021 collectie is dit 180 graden gedraaid en gaat alle aandacht naar de Look 795 Blade RS Disc. Dat wil niet zeggen dat de velgrem helemaal verdwijnt, want er is een frameset voor velgremmen in de collectie van 2021 opgenomen. De overstap van velgremmen naar schijfremmen is niet het enige verschil, qua techniek is er ook het een en ander gewijzigd.

Sterk en lichtgewicht

Voor de productie van het frame maakt Look gebruik van een nieuwe techniek die ze EPS noemen. Niet de elektronische groepset van Campagnolo, maar Extended Polystyrene technology. Deze techniek kost meer tijd en wordt daarom alleen gebruikt voor de absolute topmodellen. Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van twee mallen. Een mal aan de binnenkant van het frame en één voor de buitenkant. Het carbon wordt om een kunststof (polystyreen) mal gewikkeld en daarna in een tweede mal gelegd. De mal aan de binnenkant, kan na afloop worden verwijderd. Voordeel van deze binnen-mal is een gladde binnenkant zonder vouwen of oneffenheden. Hierdoor voorkom je zwakke plekken aan de binnenkant van het frame.

Deze techniek, in combinatie met een nieuwe carbon structuur, zorgt voor een besparing van bijna 300 gram op een frameset. Voor de vernieuwde 795 Blade RS maken ze gebruik van UHM carbon. Ultra High Modulus carbon heeft een hoger aandeel carbonvezels, bijna twee keer zoveel. Hierdoor heb je minder carbon nodig voor een vergelijkbare stijfheid. Op deze manier heeft Look naar eigen zeggen een erg licht en sterk frame ontwikkeld.

795 Blade RS

Het frame is gemaakt voor banden met een maximale breedte van 30 mm. Een bewuste keus van Look vanwege een stukje extra comfort dat een bredere band met zich meebrengt. De seatstays van het frame zijn gebogen en het ‘bruggetje’ daartussen hebben ze weggelaten. Hierdoor zit er meer flex aan de achterkant in het frame. Dit verhoogt het comfort en moet er ook voor zorgen dat het contact tussen het wiel en de ondergrond in de bocht zo optimaal mogelijk blijft. De fiets heeft, zoals tegenwoordig ook al bijna standaard is, de kabels zoveel mogelijk weggewerkt. Ze lopen vanuit het stuur bijna direct bij het balhoofd het frame in. Clean, maar wel op een manier dat je er makkelijk bij kan voor eventueel onderhoud. Dit geldt voor mechanisch en elektronisch schakelen en ook voor beide remsystemen.

De prijzen voor een Look Blade 795 beginnen bij € 3299,- voor een frameset. Het topmodel gaat over de toonbank voor € 9999,-. Daarvoor heb je een heel gaaf ‘Chameleon’ gekleurd frame dat is opgebouwd met SRAM eTap Red AXS en 47mm hoge Corima WS wielset. Hiertussen heeft Look nog zeven andere opties qua opbouw en afmontage.

Voor alle prijzen en specificaties kan je terecht op de website van Look.