Ridley presenteert met de nieuwe Falcn RS een veelzijdige fiets. De Falcn RS is zowel een lichte fiets om mee te klimmen, maar ook aerodynamisch en stijf genoeg voor de ontsnappingen en sprints volgens Ridley. Naast dat het frame erg licht is, biedt het ook ruimte voor bredere banden.

Een aerodynamische klimfiets

Ridley heeft met de komst van de Falcn RS twee werelden bij elkaar gevoegd. Een zo aerodynamische mogelijke fiets, zonder dat deze zwaarder wordt. De fiets heeft vergelijkbare aerodynamische waarden als de Noah Fast Disc. Het frame van de Falcn RS weegt in maat 56 maar 825 gram en is daarmee net zo zwaar als de Helium SLX Disc in maat M. Qua gewicht dus vergelijkbaar maar volgens Ridley is de nieuwe Falcn RS sneller door de aerodynamische vormen van het frame. Zelfs bij lage snelheden zal dit winst opleveren, aldus Ridley.

De Falcn RS heeft een strakke afwerking

Bij de Falcn RS is ontwikkeld rond een bandbreedte van 28 mm met een maximale breedte van 34 mm. Voor de Falcn RS wordt de F-steerer technologie gebruikt, waarbij alle kabels en remleiding geïntegreerd zijn. Dit heeft aerodynamisch voordeel en voorkomt natuurlijk ook lakschade door kabels die langs het frame schuren. Een nadeel is dan wel weer dat je bij het plaatsen van een nieuw stuur of onderhoud, ook alle kabels en remleiding moet los halen om het stuur te kunnen vervangen. De cockpit is te verkrijgen in vier verschillende stuurpen/breedte maten: 90/380, 100/400, 110/400 en 120/420. De fiets oogt door de geïntegreerde cockpit wel super strak, vind ik.

Uitgerust met een UDH

Bij nieuwe mountainbikes zie je ze al veel voorbij komen, de UDH (Universal Derailleur Hanger). Deze UDH heeft Ridley ook op de Falcn RS gemonteerd. De UDH heeft als voordeel dat je geen ontelbaar verschillende derailleur hangers meer heb voor verschillende merken, maar gewoon een universele waar alle merken derailleur op kunnen. Voor de renners die liever met een enkel voorblad rijden heeft Ridley een verwijderbare nok voor de derailleur gemaakt die daarna op een aerodynamische wijzen kan worden afgedekt.

Specificaties

De Ridley Falcn RS staat op de site van Ridley in twee standaard kleuren. Grijs met zwart en rood met zwart. Met een Sram Force AXS 2×12 of een Shimano DI2 2×12 speed Ultegra groep kost de fiets € 7.999,-. Bij de keuze voor een Shimano 105 DI2 2×12 groep is hij duizend euro goedkoper en dus € 6.999,-. Daar blijft het niet bij qua keuzes, want via de online configurator kan je de fiets helemaal naar eigen wens opbouwen en bestellen. Daarbij kan je ook kiezen uit meerdere kleuren, sturen, zadels en verschillende groepsets.

via Ridley