Bij het horen van Trans-Siberië denk ik altijd aan een lange spoorlijn door een wit besneeuwd landschap. Dat wit besneeuwde landschap is slechts deels waar, want de afstand tussen Moskou en Vladivostok is zo extreem lang dat je met meerdere weertypen te maken krijgt. Zittend in een trein zal je daar weinig last van hebben. Zittend op een fiets daarentegen….

De afstand tussen Moskou en Vladivostok is ongeveer 9100 kilometer en bevat rond de 77.000 hoogtemeters. Je passeert acht tijdzones en het verschil in uiterste temperaturen onderweg kan oplopen tot 40 graden. Prima route en omstandigheden voor een ‘Ultra Long Disctance Bicycle Stage Race’ vinden ze bij Red Bull. Komende zomer zal voor de vierde keer dit evenement plaatsvinden. De start is op 24 juli in het centrum van Moskou en de finish zal zijn op 18 augustus. De route is verdeeld over 15 etappes, waarbij het merendeel van de etappes over twee of drie dagen is uitgesmeerd. Zo is etappe 13 een etappe van 1368 kilometer, waar je drie dagen over mag doen. Na etappe 10, die 1042 kilometer lang is, staat er een rustdag gepland. De enige tijdens dit evenement.

Inschrijven voor 31 maart 2018 
Inschrijven voor dit evenement kan nog tot 31 maart 2018. Het inschrijfgeld is € 22.500,- exclusief BTW. Een fors bedrag voor een forse tocht. Het aantal renners dat wordt toegelaten aan deze tocht is gelimiteerd. Afgelopen editie stonden er tien personen aan de start in Moskou, waarvan twee vrouwen. In Vladivostok kon er precies een podium gevuld worden met drie renners die de finish haalden. In het jaar ervoor is het geen enkele van de startende renners gelukt om de complete route te volbrengen. Een extreme tocht met ook een extreem inschrijfbedrag. Voor dit inschrijfbedrag krijg je wel ’the full package’. Zo zal elke renner een bus met twee Russisch sprekende chauffeurs tot zijn beschikking krijgen en mag je zelf nog een persoon als verzorger meenemen. Voor dit team van vier (inclusief renner) zijn alle kosten onderweg gedekt. Van hotel en eten, tot de car-wash en brandstof voor de bus. Ook ontvang je als team twee iPhones met simkaart, radiocommunicatie en GPS-systeem. Naast de materiële ondersteuning is er ook een verzekering en medische ondersteuning voor alle teamleden. Zelf ben je onder andere verantwoordelijk voor de vlucht naar Moskou, reservemateriaal voor je fiets, kleding (en het wassen ervan) en een vlucht van Vladivostok weer naar huis.

Inschrijven betekent niet direct dat je ook startgerechtigd bent. Je inschrijving moet worden goedgekeurd en in Moskou, voor de start, volgt er nog een medische keuring. De exacte regels (17 pagina’s) zullen moeten worden ondertekend alvorens er gestart mag worden. Regels en overige informatie kan je vinden via de website van de Red Bull Trans-Siberië Extreme Race. De site is in het Russisch, maar onder de knop information for participants kan je alle informatie in het Engels downloaden.

Red Bull Trans-Siberië Extreme Race

 

Foto’s via Red Bull

One Comment