De aluminium variant van de Rondo Ruut gravelbike is vernieuwd, en dat brengt ons alweer bij de derde generatie van deze coole gravelbike. De volledige naam van de fiets is Rondo Ruut AL Gen3 en volgens het innovatie Poolse fietsenmerk gaat het niet om een kleine update, want het volledige frame is vernieuwd. Naast het frame zijn er nog een aantal dingen die ons opvallen, zoals de toolbox onder het bottom bracket en de verstelbare voorvork.

De Rondo Ruut AL werd in 2017 op de markt gebracht en is nu dus toe aan zijn derde generatie. Voor deze generatie is er gekozen voor een nieuw aluminium frame, dat direct geschikt is gemaakt voor interne kabelgeleiding. En dat ziet er netjes uit, die interne bekabeling. En als je een dropper post gaat installeren kunnen ook die kabels binnendoor lopen. Wel zo netjes! Door het vernieuwde frame is de gravelbike volgens Rondo nu de ultieme allrounder geworden, geschikt voor elk gravelavontuur.

Toolbox onder het bottom bracket

Het meest opvallende aan de fiets is misschien wel de toolbox, en dan in het bijzonder de positie. Deze zit namelijk onder het bottom bracket verwerkt, en is voorzien van een rubberen klepje. In de toolbox vind je een mini-tool en gereedschap voor je ketting. En als je de toolbox demonteert heb je toegang tot de bekabeling bij het bottom bracket. Handig als je nog eens de kabels moet vervangen.

Een verstelbare voorvork

Een ander opvallend kenmerk van de fiets zagen we al eerder bij Rondo en dat is de verstelbare TwinTip voorvork. De as is in de voorvork namelijk van hoogte te verplaatsen, en dat zorgt voor een aanpasbare geometrie. Een bijzondere feature die we niet zo vaak zien.

Zoals vrijwel altijd op gravelbikes is ook de Rondo Ruut voorzien van mounts voor het monteren van bikepacking tassen. Die extra mounts zien we op de bovenbuis, de voor- en achtervork en op de onderkant van de onderbuis. Ook is er de mogelijkheid om een setje spatborden te monteren. Het nieuwe frame is geschikt voor banden tot een breedte van 47 mm.

De drie versies op een rijtje

De vernieuwde Ruut AL is er in drie verschillende versies. Allereerst is er de AL0, afgemonteerd met Shimano GRX 600 1×12. De AL1 is afgemonteerd met Sram Apex 1 en de AL1 2x heeft dan weer de Shimano GRX 400 groepset met twee voorbladen. De AL0 heeft Vittoria banden en de andere twee uitvoeringen hebben Pirelli banden.

Elke uitvoering heeft ook zijn eigen kleur. De Ruut AL0 heeft een kameleon-achtige kleur, want per invalshoek wisselt de fiets tussen een mat groene, blauwe of paarse kleur. De Ruut AL1 heeft een mat ijsblauwe kleur en de AL 2x heeft een aluminiumkleur. Een opvallend detail op het frame zien we op de zitbuis, waar een aantal technische details van de fiets worden opgenoemd, zoals de dikte van de zadelpen en de lengte van de steekassen. Geinig! Maar daarover zijn de meningen op kantoor verdeeld.

De gravelbike is beschikbaar in vijf verschillende maten en is verkrijgbaar vanaf de herfst.

Rondo Ruut AL0: € 2.799,-
Rondo Ruut AL1: € 2.399,-
Rondo Ruut AL1 2x: € 2.399,-

Meer info via de website van Rondo.

De Rondo Ruut AL1
De Rondo Ruut AL1 2x
De Rondo Ruut AL0