De Alpinist is gemaakt voor de berggeit en de Rapide voor de snelheidsduivel. Twee wielsets van Roval, het huismerk van Specialized, die het afgelopen jaar al zijn gebruikt door de toppers van Bora-Hansgrohe en Deceuninck Quick-step. En als ze de testen op World-Tour niveau hebben doorstaan, zijn ze klaar om gelanceerd te worden.

Roval Alpinist CLX – 1248 gram

Met 1248 gram is dit de lichtste clincher wielset van Roval. De wielset om mee de bergen in te trekken. Het wiel is min of meer opnieuw uitgevonden, want elk onderdeel is onder handen genomen. De velg is niet alleen breder geworden, maar heeft ook spaakgaten die onder een hoek zijn geboord. Dit voorkomt ‘stress’ rondom de nippel, doordat deze onder de juiste hoek in de velg kan worden gemonteerd. De clincher velg is 33 mm breed en heeft een interne breedte van 21 mm.

Naast gewicht is er ook gekeken naar aerodynamica. Dat zie je niet alleen terug in de breedte van de velg, maar ook in de naven die aero gevormde flensen hebben. Het binnenwerk van de Roval wielen komt van DT Swiss en daarbij gebruikt Roval nu ook het vernieuwde Ratchet EXP systeem. De wielen hebben een rijdersgewicht van 109 kg, zijn geschikt voor 12 mm steekassen en zijn alleen verkrijgbaar als disc-wielset.

Roval Rapide CLX voor 51 mm en achter 60 mm

De nieuwe Rapide CLX wielset is het resultaat van een onderzoek naar de stabiliteit van het wiel. Roval zegt dat ze met deze wielset de stabiliteit van met name het voorwiel met 25% hebben weten te vergroten ten opzichte van de CLX 50. De grootste winst zit in het reduceren van de impact van zijwind. Om dit te bereiken hebben ze met name de velg van het voorwiel aangepakt. De wielset heeft dan ook twee totaal verschillende velgen.

Het voorwiel is 51 mm hoog en maar liefst 35 mm breed. Met een interne breedte van 21 mm zal de velg zelfs wat breder zijn dan de gemonteerde band. Hierdoor vormt zich een aerodynamische druppelvorm. Daarbij zorgt de breedte van de velg voor een erg bolle velg, zodat wind er minder vat op kan krijgen. Dit is dus het resultaat van het onderzoek naar de stabiliteit van de velg.

De achtervelg is 60 mm hoog en heeft een externe breedte van 30 mm. De binnenbreedte is met 21 mm gelijk aan het voorwiel. De combinatie van dit voor en achterwiel zorgt voor een verbeterde stabiliteit van 25% en vergelijkbare aerodynamische eigenschappen ten opzichte van een 65 mm wielset. Net als de Alpinist is deze wielset gebouwd om de aerodynamisch gevormde naven met DT Swiss binnenwerk. Daarbij heeft deze wielset een gewicht van 1400 gram en dat is erg netjes voor een disc wielset met hoge velgen. Ook bij de Rapide CLX is het maximale rijdersgewicht 109 kg.

Vanaf nu verkrijgbaar

Beide wielsets zijn vanaf deze week beschikbaar. Voor beide geldt dat ze disc-only zijn en geschikt voor 12 mm steekassen. Een voorwiel kost € 999,- en een achterwiel zal een prijskaartje van € 1399,- hebben. De prijzen zijn voor beide wielsets gelijk, en een setje zal uitkomen op € 2398,-.

Meer info via Specialized