De SD50 sandalen, zoals ze officieel heten, zijn ooit gemaakt voor bikepackers en toeristen die Japan per fiets bezochten. Lekker open en vast te maken met twee klittenbandsluitingen en je kan er spd-plaatjes onder schroeven. Een open schoen zodat je zo min mogelijk last had van warme voeten van de hitte en hoge vochtigheid in Japan.

De sandalen werden pas echt populair tijdens de RAGBRAI in Amerika. Dit recreatieve event trekt meer dan tienduizend bezoekers, die daar kennis maakten met de SPD sandalen. Bij dit event wordt er in een week tijd dwars door de staat Iowa gefietst. Het vindt plaats in de zomermaanden en de zon doet dan flink z’n best. Dit is, samen met het comfort, misschien wel de belangrijkste reden van de populariteit van de sandalen. Het enthousiasme over de sandalen ging zo ver dat er zelfs een fanclub is opgericht.

Eerbetoon aan Iowa

Nu, 25 jaar later, zijn de sandalen nog steeds populair en dat moet gevierd worden. De originele SD50 sandalen hebben in al die jaren nauwelijks een aanpassing gehad en het is het langstlopende model van Shimano in hun collectie. Om het te vieren maakt Shimano nu een limited ’25th anniversary’ sandaal, de SD-501A. Om Iowa te eren staat op de hak een afbeelding van de staat met daarin het getal 25.

De sandaal heeft een stevige ‘heelcup’ en je maakt de sandalen ook nu nog steeds vast met de twee klittenband sluitingen. Comfortabel maar ook stevig genoeg, zodat je in elk geval zeker bent dat je goed kan uitklikken. De open structuur maakt dat dit waarschijnlijk de best ventilerende schoen op de markt is. Maar mocht je het toch wat frisjes krijgen rond je tenen kan je altijd nog een paar sokken erbij aan doen. Even tussendoor, sokken in sandalen, ik weet niet of er esthetisch nog iets ergers bestaat. Maar dat is mijn mening.

De zool is stevig, maar wel buigbaar zodat je er ook rustig mee kan wandelen tijdens je vakantie. De bovenkant heeft ook na 25 jaar de onopvallende blauwe kleur gekregen, en wat ik zelf wel tof vind zijn de ‘oldschool’ logo’s van SPD. Het gele logootje staat op de klittenband sluiting en is een mooie knipoog naar het verleden.

Deze speciale versie is alleen in Amerika verkrijgbaar, maar de gewone SD50 sandalen kan je hier wel vinden. Meer info via Shimano