TriRig is het bedrijf van Nick Salazar, een groot liefhebber en beoefenaar van de triatlon. TriRig begon als een plek waar triatlonspullen werden getest, maar is doorontwikkeld in een bedrijf dat vooral producten voor de triatlon maakt. En waar wielrennen en de triatlon elkaar ontmoeten is natuurlijk de fiets. En dus ook voor wielrenners hebben ze een aantal slimme accessoires.

Eén daarvan zijn de TriRig Styx snelspanners, tenminste wij noemen ze voor het gemak even snelspanners. Dit zijn snelspanners die je niet met een quick-release vastzet. Het hendeltje van je quick-release is handig en snel, maar pakt ook een hoop wind. En de wind is de vijand van fietsers en triatleten. Aan de TriRig Styx zit geen hendeltje. Hierdoor wordt het profiel platter en zou je volgens TriRig 3 tot 4 watt moeten besparen. Klein nadeel is natuurlijk dat je een torx sleutel nodig hebt om je wiel los te maken. Ik heb altijd een minitool bij me dus ik zie het niet als een echt probleem. De torx sleutel wordt overigens meegeleverd.

Er zitten naast de verbeterde aerodynamica meer voordelen aan de Styx snelspanners. Ten eerste het gewicht. Volgens TriRig zou je gemiddeld zo’n 100 gram kunnen besparen. Het gewicht van de snelspanners komt op 45 gram voor een paar. Dat komt door het gebruik van titanium. Het tweede voordeel is dat deze snelspanners minder schade achterlaten op je frame. Op de snelspanners zit een uitstulping die valt in de uitsparing van je frame. Hierdoor worden de uiteindes automatisch tegengehouden en draai je niet langs het frame.

De kosten voor de snelspanners zijn $ 89,99 per paar. Deze snelspanners zijn niet te gebruiken met steekassen of schijfremmen. Op de website van TriRig vind je meer informatie.