Dit artikel is in samenwerking met VisumBuitenland.nl tot stand gekomen.

Sommige dromen moeten worden uitgesteld vanwege een pandemie en sommige dromen komen helemaal nooit uit. Maar dromen mag altijd! Zeker als het om fietsen gaat. Een lange fietstocht aan de andere kant van de oceaan in Amerika is een droom die regelmatig bij mij terugkomt. Na het zien van gave tochten (en prestaties) zoals die van Lael Wilcox in The Divide of de tweede plek van Laurens ten Dam in de Unbound lijken er steeds meer plekken op mijn lijstje te komen waar ik wil fietsen. Om dromen uit te laten komen is het soms handig om wat concreter te worden in wat je wilt. Sommige maken daar een bucketlist voor. Mijn bucketlist (en misschien ook die van jou) voor Amerika heb ik nu weten te beperken tot drie fietsreizen:

The Great Divide

Misschien wel de avontuurlijkste van de drie is The Great Divide. Hij staat bekend als een mountainbikerit, maar is ook te rijden op een gravelbike. Wel een gravelbike+ dan, want een set dikke banden is geen overbodige luxe. The Great Divide is bijna 5000 kilometer lang en telt meer dan 40000 hoogtemeters. Je rijdt over de Rocky Mountains van noord naar zuid of andersom. De route gaat over bergen, brede gravelpaden en door dichte bossen. De route staat bekend als de langste route zonder asfalt. Nou als er een route is waar je echt wildernis kunt ervaren, dan moet het toch wel The Great Divide zijn. Twijfel je nog? Dan zal de video over de The Great Divide van Ryan van Duzer je wel overtuigen.

Coast to Coast

Heel Amerika oversteken van coast to coast heeft iets mythisch. De bekendste route van coast tot coast is natuurlijk de Race Across America. Maar er zijn natuurlijk meerder varianten te bedenken. En je hoeft dan natuurlijk niet mee te doen aan zo’n race. Er zijn fietsers die het hele land binnen acht dagen weten over te steken. Toch zul je dan niet veel van het landschap kunnen genieten denk ik. En terwijl je toch heel bijzondere stukken moet tegenkomen. Van de oceaankust steek je de Rocky Mountains over, rijd je door dorre woestijn om weer uit te komen aan een oceaan. De afwisseling van het landschap alleen al moet een kick geven. En hoe meer tijd je hebt, hoe meer uitstapjes je kan maken zoals die van de foto bovenaan, de Half Dome in Yosemite National Park. En je kan allerlei uitstapjes In de video van Nick Pelletier trekt hij van Californië naar Maine, dat is ongeveer dezelfde route als de Race Across America. Het stuk door Nevada lijkt me een prachtige ervaring met grote vlaktes omringd door bergen.

The Pacific Coast Route

Je moet altijd maar zien of het echt zo mooi is als in de films, maar de westkust van Amerika heeft op sommige punten iets paradijselijks. Zee, bergen en mooi weer. Wat heeft een mens nog meer nodig? Nou ja misschien een aantal mooie steden zoals San Francisco of Los Angeles. Je zou dit alles op de Pacific Coast Route moeten tegen komen. Daarom staat deze ook hoog op mijn lijstje. En je komt ook nog in de buurt van Portland, waar je veel stalen framebouwers van de Verenigde Staten vindt. Die omweg zou ik dan in ieder geval maken. Soms wordt iets mooier dan in je hoofd dan het in werkelijkheid is, maar als ik de video van de Adventurous Roadrunners bekijk van hun tocht in 2019 kan ik me haast niet voorstellen dat het tegen zou vallen.

In Europa hebben we organisaties die zich bezig houden met lange-afstandfietsroutes. Gelukkig kwam ik erachter dat die er in Amerika ook zijn. De Adventure Cycling Association heeft als doel om mensen te voorzien van informatie die nodig is om het avontuur met de fiets op te zoeken. Op de website van Adventure Cycling vind je de meeste lange afstandfietsroutes in Amerika terug. Toch een handige website als je een fietstrip in Amerika wilt maken.

Voorbereiden op de reis

Een trip naar Amerika vraagt natuurlijk meer voorbereiding dan een weekendje Limburg. Voor de fietsritten zelf is er een serieuze aanpak nodig. In het grootste gedeelte van Europa is er altijd wel een supermarkt of tankstation op niet al te grote afstand te vinden. In Amerika en zeker als je offroad gaat kom je stukken tegen waar weinig mensen wonen. Slim inkopen is dus belangrijk. En spullen als bear spray, zul je in Nederland nooit gebruiken, maar heb je daar dus wel nodig. Ook moet je bedenken hoe je je fiets en bagage in het vliegtuig gaat meenemen. Als je 5000 duizend kilometer gaat fietsen, doe je dat liever niet op een huurfiets.

Er komt dus nogal wat kijken bij zo’n trip naar Amerika. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de regels die specifiek in de Verenigde Staten gelden. Van te voren moet alles bekend zijn van je aankomst en heb je een zogeheten ESTA nodig. ESTA? De afkorting staat voor Electronic System for Travel Authorization. Het is een digitaal reisdocument dat je 90 dagen toegang geeft tot Amerika. Als je de officiële website bezoekt waar je de ESTA moet aanvragen, merk je al gauw dat het meer is dan alleen maar een formulier invullen. De uitleg voelt aan alsof je een wetboek aan het lezen bent. Er worden lastige engels woorden gebruikt en termen als criminal penalties werken ook niet geruststellend.

VisumBuitenland.nl geeft duidelijkheid over wat zo’n ESTA nou echt is en geeft zekerheid. Op de website kun je makkelijk met Nederlandse uitleg het online aanvraagformulier voor het ESTA invullen. Als je op een vraag zo 1,2,3 het antwoord niet, dan hoef je alleen op de vraag te gaan staan en dan krijg je direct de uitleg. Na het invullen van het formulier ontvang je de ESTA per e-mail opgestuurd. Er zijn natuurlijk kosten aan verbonden, maar met € 29,95 betaal je niet eens zoveel extra t.o.v. de $ 14,- die het kost om via de officiële website de aanvraag te doen.

Na het zien van de website van Adventure Cycling weet ik niet of ik mijn bucketlist weet te beperken tot deze drie fietstochten in Amerika. Het dromen is al weer begonnen. Maar het is duidelijk dat je voor een trip naar Amerika een goede voorbereiding nodig hebt. Gelukkig halen bedrijven als VisumBuitenland.nl de vervelende zaken deels voor je over, zodat je meer kunt focussen op het vinden van de mooiste route.