Zoals aangekondigd waren we gisteren aanwezig bij de Dutch Food Valley Classic. Met Thijs Zonneveld als koersdirecteur zijn er flink wat veranderingen doorgevoerd en aan ons de ‘eer’ om dit vanuit de koers mee te mogen maken.
Omdat het hele spektakel verplaatst is naar een later tijdstip kunnen we rustig beginnen en zijn we ruim op tijd ter plaatste om de randzaken te regelen. Accreditatie halen, even nog wat eten, en met de chauffeur van de volg-auto overleggen waar we het beste kunnen gaan staan voor de mooiste shots uit de koers! Rond de klok van 2 komt langzaam de ploegenpresentatie op gang en het Duitse team Stölting bijt het spits af, en achtereenvolgens komen de renners van alle ploegen voorbij. Dit geeft ons de kans om de ‘zepcam’ eens van dichtbij te bekijken. Een klein cameraatje op het stuur van een 5-tal renners in koers om zo de beelden uit de koers aantrekkelijker te maken. Helaas dit jaar nog geen live-beelden van de Zepcam (er was ook geen live-uitzending), maar wellicht in de toekomst.
Grote vraag dit jaar was welke invloed het parcours zou hebben op de koers. Met de nodige aanpassingen en een flink aantal beklimmingen lijkt een massasprint minder voor de hand liggend. Lars v/d Haar geeft aan dat deze rit door zijn trainingsgebied een mooie voorbereiding is op het cross-seizoen; ‘de conditie is goed, de vorm komt eraan’. Wilco Kelderman, door velen toch een van de (plaatselijke) favorieten, geeft aan wat ziekjes te zijn geweest begin van de week maar heeft niet te klagen over zijn conditie. Voor Maarten Tjallingi is de wijziging van het parcours niet de meest positieve, hij geeft aan dat het waarschijnlijk teveel klimmen is om in de finale nog vol mee te kunnen doen. Op het podium blijkt toch dat het ook voor de renners afwachten is hoe de koers zal verlopen.
Vlak voor het eind van de presentatie stappen we in de auto en rijden we het eerste gedeelte voor de koers uit. Gewapend met een koersradio en een ervaren chauffeur blijkt dat de eerste lekke band nog voor de officiële start een feit is. Nadat we de teller op nul hebben gezet zwaait koersdirecteur Zonneveld met de rode vlag en is het officiële vertrek daar. Meteen is het koers en proberen renners weg te komen met als gevolg de eerste kopgroep van 6 renners. Helaas voor hen rijdt het peloton volle bak, met soms snelheden tot 60 km/h richting de Posbank en zal bij de eerste beklimming hiervan de kopgroep ook worden ingelopen. De posbank is bij uitstek een plek om een demarrage te plaatsen aangezien het daar een flink stuk omhoog loopt en de bochten elkaar in rap tempo opvolgen zodat je snel uit zicht bent. Een groep van 10 renners rijdt weg, waarnaar er nog een 4-tal de sprong maakt. Een kopgroep van 14 renners met daarbij 2 veldrijders uitkomend voor de nationale selectie. Lars van der Haar en Twan van den Brand. Op de Posbank zullen de renners totaal 7 keer langskomen en dat is voor vele toeschouwers de reden om hier een plekje te zoeken. Het is er gezellig druk en de sfeer is top. Tussen de rondes door zijn er een aantal individuen die ook de Posbank beklimmen en deze worden net zo luid toegejuicht als de renners kortom; perfecte sfeer! De voorsprong schommelt zo rond de 2 minuten en het peloton controleert de koers. Met name de renners van Cannondale en Accent-Jobs Wanty doen kopwerk en laten de 14 leiders lijden.
Het bochtige parcours zorgt bergop niet alleen voor mooie plaatjes, maar zorgt bergaf ook bijna voor een kopgroep van 13. William Clarke van Argos-Shimano schat de bocht verkeerd in en kan nog net corrigeren om niet het bos in te duiken. Tot genoegen van de koersdirecteur zitten er 2 renners in de kopgroep die een camera op het stuur hebben. Hierdoor kunnen we niet alleen mooie beelden zien, maar ook de snelheid van renners wordt inzichtelijk voor de buitenstaander. Een mooie toevoeging om te laten zien hoe hard het daadwerkelijk gaat voor de kijkers op tv. Hierdoor kunnen wielerliefhebbers ook een beter beeld krijgen van gevaren onderweg en de snelheden waarmee ze over drempels vliegen of bochten in duiken.
Nadat de leiders het parcours rondom de Posbank hebben gehad gaan we via nog 2 pittige kuitenbijters (Grebbeberg en Paardenveld) richting de eerste passage van de finish. Het peloton zal hier 3 keer langskomen alvorens de daadwerkelijke finish gepland staat. Het peloton ging in de middag op pad met 116 renners en kende onderweg 1 valpartij. Deze valpartij heeft wel een aantal renners doen afstappen, maar met nog ruim 100 man in koers gaan ze richting Veenendaalsestraatweg. Nog altijd rijden de mannen van Cannondale en Accent-Jobs Wanty aan kop van het peloton. En waar wij allen dachten dat het peloton de vlucht wel zou bijhalen tijdens de overgang van de Posbank naar de plaatselijke finish ronde komen we toch allemaal bedrogen uit. Zou het dan toch aan de vluchters zijn vandaag?
Inmiddels zijn bijna alle volg auto’s uit het peloton (uitgezonderd ploegleiders en jury-wagens) en staan er, net als op de Posbank, veel toeschouwers bij de finish. Mooi om te zien dat er zoveel belangstelling is, waarbij het tijdstip voor velen ook een stuk gunstiger is. De finish vind plaats rond de klok van 19:45 uur en dat biedt veel toeschouwers wel de mogelijkheid om na het werk langs te komen. Wederom een goede verandering van de koersdirecteur wat ons betreft!
In de een-na-laatste ronde is het dan toch helaas gedaan voor de vluchters. Jelle Wallays van Topsport Vlaanderen doet nog een dappere poging maar ook hij zal worden teruggehaald door de mannen van Cannondale. Ondanks dat de ploegen maar uit 6 renners bestaan en Cannondale een renner kwijtraakte na een valpartij hebben ze toch de hele koers kunnen controleren. Ook Accent-Jobs-Wanty hielp daarbij mee waardoor het uiteindelijk toch op een sprint lijkt uit te draaien. Maar wel een sprint waarvan de laatste kilometer bergop loopt. Bergop met een stijging van 5%. In de laatste kilometers komen ook de Nederlandse pro-tour ploegen Argos-Shimano en Vacansoleil zich melden om de sprint aan te trekken voor respectievelijk Tom Veelers en Kenny van Hummel. Zoals van Hummel na afloop zegt kwam hij helaas te vroeg op kop waardoor 2 Italianen sneller waren. Danilo Napolitano (Accent-Jobs-Wanty) eindigt voor Van Hummel als 2e en Elia Viviani (Cannondale) is de waardige opvolger van Theo Bos. Tom Veelers eindigt uiteindelijk op een 6e plaats.
Ondanks dat het uiteindelijk toch een massasprint werd kijken wij, net als koersdirecteur Thijs Zonneveld, terug op een geslaagde Dutch Food Valley Classic. Al met al een erg aantrekkelijk parcours met daarbij erg interessante vernieuwingen middels de camera’s op het stuur, kleinere ploegen en inzicht van rennersdata. Laten we met z’n allen hopen dat volgend jaar wederom een succes wordt en dat er voldoende sponsoren zijn om deze een-na-grootste nederlandse wielerklassieker op de agenda te houden. Als er RTL7 dan ook live-verslag uitbrengt (met live beelden vanuit het peloton) in plaats van een samenvatting wordt het helemaal een pracht evenement!
De samenvatting wordt herhaald op zondag 25 augustus om 12:30 uur; Kijken dus!