Nu ik alweer een aantal jaren met de HideMyBell raceday fiets, wordt het tijd om deze duurtest op papier te zetten. Even kort nog over de bel/fietscomputerhouder. Bijna 10 jaar geleden kwam Mathijs Wagenaar op het idee dat onder je fietscomputerhouder best een fietsbel kan wegwerken. Esthetisch, maar vooral ook veilig. Ondertussen is de originele HideMyBell (gemaakt in Nederland) flink doorontwikkeld, en heeft het overkoepelende bedrijf, CloseTheGap al meerdere producten op de markt. Ondertussen is de HideMyBell er in een nieuwe uitvoering, maar van mij hadden ze deze ook mogen houden. Van de HideMyBell is de raceday uitvoering de bel/fietscomputerhouder waar ik mee fiets, op mijn verschillende fietsen.

Waarom de raceday?

De HideMyBell raceday is er in een universele uitvoering, maar ook in allerlei specifieke uitvoeringen voor de verschillende sturen en cockpits. Elk merk heeft weer een ander stuur waarop vaak een specifieke frontmount past. Voordeel hiervan is dat de houder/bel ook precies past bij de fiets die je hebt. Zo is dat ook bij mijn fiets. Of beter gezegd, fietsen. Want bij bijna elke fiets heb ik onderhand wel een HideMyBell raceday, doordat er een ander type stuur op zit.

Een fiets waar ik afgelopen jaar veel op heb gefietst is de Specialized Aethos (zie foto’s) met een aero cockpit. En ook daarvoor gebruikte ik de specifieke houder. Bij de cockpit is hij al netjes weggewerkt en hoeft hij niet op je stuur te worden vastgemaakt. Daarnaast is het bij de raceday mogelijk om de bel van de houder af te klikken, voor als je een wedstrijd rijdt.

Niet stuk te krijgen

Nou is het testen op zich al een leuke bezigheid, het wordt helemaal leuk als je je best gaat doen om te kijken of iets hufterproof is. Dat heb ik de afgelopen tijd gedaan met deze HideMyBell raceday. Bewust, maar ook onbewust. En ik moet eerlijk bekennen dat hij niet stuk te krijgen is. Nee, ik heb niet geprobeerd om er met onze VW Transporter overheen te rijden. Maar wanneer hij eenmaal gemonteerd is stoot je er toch regelmatig even tegenaan. En ook het vele in en uitklikken van de fietscomputer heb ik hierin meegenomen. Stel hij gaat toch per ongeluk stuk, dan heeft CloseTheGap tegenwoordig een levenslange garantie wanneer je je product registreert.

Voordeel van bel onder je fietscomputer

Het grootste voordeel van een bel onder je fietscomputer is dat je een bel op je fiets hebt. Je ziet bijna niet dat er een bel onder zit. Ondanks dat een bel handig is en veiliger (ja je kan ook schreeuwen maar dat klinkt zo agressief), zien veel wielrenners het als een lelijk onderdeel als je dat ergens op je stuur moet schroeven. Nou zijn daar allerlei designs voor gemaakt, maar zo strak als de hidemybell is er in mijn ogen niet.

Daarbij komt dat nagenoeg iedere wielrenner wel met een fietscomputer rijdt. Dus die houder zit er toch al. Nu dus een houder met daaronder de bel. Dat je hem kan weghalen voor een wedstrijdje is niet essentieel maar wel een pré. Ondanks dat de bel voor raceday maar 15 gram weegt, zit hij ook de aerodynamica niet in de weg. En elke seconde telt tijdens een wedstrijd. De houder zoals op de foto’s zonder bel weegt 20 gram. Omdat de frontmounts per fietsmerk kunnen verschillen qua ontwerp, kan de HideMyBell voor jouw fiets een paar gram lichter of zwaarder zijn.

Wat zeker ook positief is, is dat voor elk stuur een mooie oplossing is gemaakt. Dus niet een universele houder met bel die je op elk stuur moet schroeven. Dan zou je vooral bij de mooie aero cockpits nogal esthetische water bij de wijn moeten doen. Nee, de houder past dan zoals het stuurmerk het bedoeld heeft. Erg fijn.

Daarnaast heeft de fietscomputerhouder allerlei adapters voor je specifieke fietscomputer. Veel computers hebben namelijk een ander systeem. Eigenlijk is er voor alle bekende merken wel een adapter beschikbaar die je met een inbussleutel makkelijk wisselt. Verder heeft de houder de mogelijkheid om er een zogenaamde GoPro mount aan vast te maken. Voor je GoPro camera, maar je kan het ook gebruiken voor een lampje. Je merkt al dat het product een tijdje meegaat. Er is overal aan gedacht. Dat de houder soms in de weg kan zitten wanneer je een stuurtas monteert is evident. Voor een rond gravelstuur heb ik dit weleens opgelost door de universele houder omgekeerd te monteren, dus zodat hij richting je zadel wijst. Werkt ook prima.

Doordat de ontwikkeling van sturen en fietscomputers ook niet stilstaat, moet HideMyBell ook steeds worden aangepast. Zo was er vorig jaar weer een upgrade voor de groter wordende fietscomputers. Meestal zijn ze erg snel met de aanpassing voor de specifieke sturen. Het materiaal van de houder is ongelakt en ziet er iets ruw uit, al voelt het wel glad aan. In de praktijk kijk je hier niet tegenaan omdat je fietscomputer er op gemonteerd zit.

Het bellen

Het bellen gaat met een kleine klepel aan de linkerkant. Als je hem liever aan de rechterkant wil hebben dan kan je de bel omdraaien, alleen zit de klepel dan achterstevoren en dat werkt niet fijn. De metalen klepel doet goed z’n werk. Het geluid is een scherpe ping die, als ik zelf wat metingen doe zo rond de 85 en 90 dB ligt. In de praktijk betekent het dat je de bel prima hoort van een afstandje, ook als het erg waait. Dus je bent hoorbaar als je iemand achterop komt en dat is natuurlijk wel een vereiste van een bel.

Aandraaien van de bel met beleid

Ging er dan helemaal niets fout? Ik heb zeker nog een puntje waar ik tegenaan liep. Ik kwam erachter dat heel af en toe de bel niet helemaal helder klinkt. Na flink puzzelen blijkt dat de metalen bel dan heel lichtjes het kunststof frame aanraakt. Dat bleek dan te komen doordat hij een te harde tik had gehad. Gelukkig is de oplossing simpel, even de bel iets losser draaien en dan even de bel ronddraaien. Daarna weer zachtjes aandraaien, vast is vast want als je hem te strak aandraait mist hij ook de heldere ping. Beetje raar misschien maar dat was de oplossing. Bij vrieskou kan de bel wat bevroren zijn, in dat geval klinkt hij ook wat doffer.

Dan het bekende prijspunt. De Hidemybell raceday is niet goedkoop met € 62,-. Maar als je op zoek bent naar een frontmount die specifiek past bij jouw stuur dan zijn de alternatieven ook niet goedkoop. Als je dan ook nog een mooi design bel er los bij koopt, kom je ook snel aan dat bedrag. Als het niet meer is. Voordeel is hierbij dus bel en houder in een hebt en het garantieverhaal is ook erg fijn.

Het nadeel van een duurtest is dat de tijd niet stilstaat. En ondertussen heeft de HideMyBell weer een ontwikkeling doorgemaakt. Met onder andere de optie om links of rechts de klepel te kunnen kiezen. Die is trouwens wel iets duurder geworden met € 70,-. Snel die maar eens testen.

Conclusie

De fietscomputer/bel oplossing van HideMyBell is en blijft een slim idee. Het is onderhand een doorontwikkeld product en dat zie je ook terug. Tijdens deze duurtest is er niets stukgegaan terwijl ik er toch bewust en onbewust niet voorzichtig mee ben omgegaan. De garantie is erg fijn om achter de hand te hebben mocht er toch iets per ongeluk stukgaan. Ik kan er lang en kort over praten, feit is dat de HideMyBell doet wat hij moet doen. En de drempel om een lelijke bel op je stuur te monteren wegneemt. Toch veilig!

Meer info via CloseTheGap