De Falcon Disc is het nieuwe dichte achterwiel van FFWD. We zagen ‘m al op Eurobike, en nu is het dichte achterwiel ook voor iedereen die niet op Eurobike was te zien en te verkrijgen. Het achterwiel is bedoeld voor de tijdrijders en triatleten onder ons. Persoonlijk vind ik die dichte wielen toch wel de stoerste looks hebben, en dat gevoel krijg ik ook bij deze Falcon Disc.

Opvallend: versies voor velg- en schijfrem

De Falcon Disc is er in een uitvoering voor schijfremmen maar ook in een uitvoering voor velgremmen. Best opvallend, want de meeste fietsen zijn tegenwoordig uitgevoerd met schijfremmen. De technische specificaties van de twee uitvoeringen zijn verder gelijk aan elkaar. Wel zit er een degelijk verschil in het gewicht van de wielen. De velgrem uitvoering weegt namelijk 1125 gram en de schijfrem uitvoering komt uit op 1040 gram.

Het wiel heeft hooked velgen. Met een binnenbreedte van 21 mm en een buitenbreedte van 28 mm is het achterwiel geschikt voor zowel binnenbanden als een tubeless setup. Wel adviseert FFWD aan om minimaal een 25 millimeter brede buitenband te gebruiken. Het wiel is niet geschikt voor tubes. De lagers van de wielen zijn van RVS.

Om het wiel te produceren heeft FFWD gekozen voor een nieuwe productiemethode. Het uitgangspunt was tweeledig: een licht én snel dicht achterwiel maken. Het wiel heeft een holle binnenkant om gewicht te besparen en die binnenkant wordt deels opgevuld met polymethacrylimide schuim dat tegen de carbon zijkanten aan zit. Deze veelgebruikte techniek staat volgens FFWD bekend om zijn stijfheid, sterkte en lichte gewicht.

De Falcon Disc is compatibel met cassettes van de volgende merken: Shimano, Sram XDR en Campagnolo. De prijs van het wiel is € 2.199,- en dit is voor zowel de schijfrem als de velgrem uitvoering.

Meer info via FFWD.

Tags: