Strava staat het vanaf nu toe dat Challenges van derden ook activiteiten van Zwift kunnen toelaten voor het volbrengen ervan. Oneerlijke concurrentie voor de buitenfietsers?

Het zal geen geheim meer zijn dat het indoorfietsen een vlucht heeft genomen de afgelopen jaren, grotendeels door de intrede van Zwift. Nooit meer het geestdodende trappen zonder einde, maar vermakende en diverse activiteiten in de huiskamer of schuur waardoor langer dan een uur fietsen niet langer een uitdaging op zich is. En als je zoiets als Zwift wel eens geprobeerd hebt weet je dat je een goede indoorsessie net als een rit buiten evengoed flink afzien kan zijn.

Strava is altijd voorstander geweest van het buiten zijn en buiten sporten, maar het is al lang mogelijk om indoorritten weer te geven in Strava, net als je buitenritten. Maar voor  Challenges (uitdagingen) werden indoorritten uitgesloten. Nu niet meer dus, althans, voor Challenges die aangemaakt zijn door derden. Strava zelf blijft indoorsessies vooralsnog uitsluiten. Een derde partij kan er zelf voor kiezen om bijvoorbeeld Zwifters toe te laten. Le Col, een Brits kledingmerk, is de eerste die een dergelijke Challenge heeft gemaakt. Er staat specifiek bij dat Zwifters ook mee mogen doen. De uitdaging is om 10 uur te fietsen in 2 weken. Je ontvangt dan een korting op de kleding van Le Col.

Zwifters en andere indoorfietsers zullen dit natuurlijk van harte toejuichen. Het is ook al zo dat gemaakte kilo- en hoogtemeters al meetellen voor je algemene totaal, maar dat geldt niet voor segmenten. Je virtuele tijd op de Alpe d’Huez, als deze ook als virtual gemarkeerd is in Strava, zal niet meetellen in de resultaten uit de ‘echte wereld’. Voor de Challenges gaan dus iets andere regels gelden, waar vast niet iedere deelnemer even blij mee is, ook al moet er voor hoogtemeters in Zwift ook gewerkt worden. Als je buiten de winterse ontberingen hebt weerstaan door het volbrengen van de Rapha Festive 500 uitdaging, die elk jaar tussen kerst en Oud & Nieuw plaatsvindt, dan zal je waarschijnlijk anders kijken naar iemand die hem binnen heeft volbracht (als Rapha die mogelijkheid zou toelaten). Toch zal die binnenfietser ook de nodige inspanning moeten leveren om die 500 kilometer af te leggen, maar het verhaal zal ongetwijfeld minder heroïsch zijn die van de mannen die in 2014 besloten om die afstand in één rit van Parijs naar Berschenhoek af te leggen.

Of de aanpassing van Strava ook ruimte geeft om vals te spelen is nog maar de vraag. Dat je bij indoorritten vals kan spelen lijkt ons niet onmogelijk. Immers, Zwift en andere indoortrainingsoftware gebruiken de data die ze door krijgen van de trainer met de aanname dat die correct is. Indoortrainers, zeker die met een vermogensmeter, moeten ook goed gekalibreerd zijn, net zoals je vermogensmeters op je ‘buitenfiets’ dat ook moet zijn. Wanneer dat dus niet of niet goed is afgestemd, kan het zijn dat de trainer een hoger wattage doorgeeft dan er daadwerkelijk geleverd wordt door de fietser. Een soort van digitale doping lijkt mogelijk dus, maar dat wisten we al.

Tags: