Als ik de producten van Juice Lubes bekijk, moet ik vooral lachen om de beschrijvingen. Wij kregen vier keer kettingolie opgestuurd en daar staan teksten op zoals: space age chain lube en tough-as-old-boots. Toch een stuk vermakelijker te lezen dan een technische uitleg van wat er allemaal in de kettingolie zit. Het geeft een beetje het karakter van Juice Lubes aan. Niet te serieus, een beetje losjes. Maar onder elke product staat wel professional grade, dus ze zijn wel serieus over de kwaliteit die ze aanleveren.

Het lijkt wel of er voor alle producten varianten voor specifieke omstandigheden worden gemaakt. Ook met zoiets ‘simpels’ als kettingolie. Omdat je soms niet weet welke je moet kiezen, hebben wij vier types kettingolie van Juice Lubes naast elkaar gezet en zullen we beschrijven welke je het beste kunt kiezen. De varianten die langs komen zijn de: Viking Juice Chain Lube, Wet Conditions Chain Lube, Ceramic Chain Lube en de Wax Chain Lube.

Viking Juice Chain Lube

Als eerste de kettingolie met de coolste naam: Viking Juice. De Viking Juice is een all conditions kettingolie. Als je niet na wilt denken over welke kettingolie je wilt gebruiken, dan kun je deze kiezen want deze zal in de meeste omstandigheden voldoen. Juices Lubes zegt dat de Viking Juice ook tijdens Parijs-Roubaix wordt gebruikt. De kettingolie moet ook het langst meegaan. De olie is blauw en voelt dun aan en zakt daardoor goed tussen de schakels. Voor een goed resultaat moet je 2 tot 4 lagen toe passen op de ketting. Pas dan kom je tot een optimale werking. Mijn ervaring is dat regelmatig bijhouden van je ketting het beste werkt.
Inhoud: 130 ml. Adviesprijs: € 11,95

Wet Conditions Chain Lube

Als je nou de hele winter doorrijdt en alle buien onderweg ook meepakt is het verstandiger om de Wet Conditions Chain Lube te kiezen. Deze is waterbestendig en anti-roest. De groene olie is een stuk dikker en stroperiger. Van deze olie hoef je maar één laag aan te brengen om je te weren tegen regen en nat wegdek.
Inhoud: 130 ml. Adviesprijs: € 11,95

Ceramic Chain Lube

Voor de droge tot redelijk vochtige omstandigheden weer verstandig om bijvoorbeeld de Ceramic Chain Lube te kiezen. Deze doorzichtige witte olie is een stuk dunner en minder plakkerig. Hierdoor blijft er minder vuil plakken aan je ketting. Hierbij is belangrijk: less is more. De overtollige olie kan je ook het beste wegvegen. De keramische deeltjes zorgen ervoor dat de ketting soepel loopt door de wrijving tussen de schakels te verminderen. Je kunt het ook voor je kabels gebruiken, om het schakelen te versoepelen.
Inhoud: 130 ml. Adviesprijs: € 11,95

Wax Chain Lube

Als laatste de Wax Chain Lube. In deze kettingolie, moet de olie tussen haakjes. Het is de wax waar het omdraait. Het is een witte wax die een laagje om alle metalen onderdelen van de ketting vormt. Hierdoor is er weinig frictie en blijft er weinig aan de ketting kleven. Voor het aanbrengen is het wel belangrijk dat de ketting echt helemaal schoon is. En na het aanbrengen moet je minimaal vijf minuten, liever langer, wachten tot de laag goed is uitgehard. De wax is geschikt voor droge omstandigheden, en minder voor natte omstandigheden. Na een regenbui moet je snel weer een nieuwe laag aanbrengen. In droge omstandigheden gaat de Wax Chain Lube wel langer mee. Omdat je dus echt een schone ketting hiervoor moet hebben, kost deze vaak wat meer werk.
Inhoud: 130ml. Adviesprijs: € 14,95

Conclusie

Allemaal smeren ze je ketting, maar toch doen ze het op een andere manier. Voor natte omstandigheden kan je het beste de dikke stroperige olie van Wet Conditions Lube gebruiken die een beschermlaag biedt tegen de regen. De Viking Juice is allround te gebruiken, van zomer tot aan winter. Maar in de winter zul je wat vaker je ketting moeten oliën. Voor de droge omstandigheden kun je kiezen voor de Ceramic Chain Lube of de Wax Chain Lube. Beide hebben hetzelfde doel: weinig frictie en geen vuil aantrekken. Het verschil in frictie is nagenoeg niet op te merken. Welke je uiteindelijk kiest dat ligt aan de omstandigheden waarin je rijdt. En soms zul je twee types moeten aanschaffen.

Meer info via Juice Lubes