Bij een wedstrijdhelm denk je misschien aan de helmen die de profs op hun hoofd dragen. Vaak zijn dat de topmodellen. Alleen heeft niet iedereen die bedragen over voor zo’n wedstrijdhelm. ABUS heeft de nieuwe StormChaser die ze in de markt zetten als wedstrijdhelm, maar die wel onder het topmodel wordt gezet. Geen € 200+ prijzen dus, maar € 149,95.

Waarom is dit een wedstrijdhelm volgens ABUS? Hij is licht en dat klopt ook want in maat M geeft onze weegschaal 216 gram aan. Helemaal niet verkeerd! Daarnaast moet hij goed ventileren want op wedstrijdtempo fietsen zorgt dat de zweetkraan vaak flink open staat. De helm heeft in totaal 23 ventilatiegaten die op een bepaalde manier gericht zijn. Dat heet Forced Air Cooling bij ABUS. Aan de achterkant zit de stelknop zodat je de helm strakker of losser om je hoofd kan zetten. De padding loopt van de voorkant tot aan ongeveer het midden van de binnenkant van de helm. De padding zelf is redelijk dun met als uitzondering de plek midden voorin de helm, daar zit een meer gevoerd stukje.

Minimalistisch

Wat mij bij het uitpakken van de helm als eerste opvalt, is dat het een minimalistische helm is. Er is nergens te veel materiaal gebruikt, lijkt het. Hij voelt erg licht, en dat blijkt met 216 gram ook te kloppen. De padding is dun, de straps zijn dun en zijn zo gestikt dat er zo min mogelijk overlap is. Een detail waar ik blij van wordt is dat de kruising van de straps onder je oren vlak is. Geen last van gedraaide straps die tegen je gezicht drukken. En ondanks dat je de ruimte voor je oren niet kan aanpassen, zit het precies goed om mijn oren.

Dan maar eens de eerste kilometers maken met de helm. Even via de draaiknop de helm aandraaien totdat hij lekker stevig om mijn hoofd zit en waarbij het precieze voorste puntje van mijn hoofd het minste druk krijgt. Dat komt omdat de helm naar voren toe iets in een punt loopt. De helm blijft goed zitten ook bij hobbels en drempels. Zo hoort dat natuurlijk ook. En na een tijdje fietsen heb je de helm eigenlijk niet meer door. Rare knelpunten heb ik niet kunnen vinden, ook niet na wat langere ritten.

Tijdens het fietsen waait de wind lekker door de ventilatiegaten. En voor de dames of heren met een paardenstaart, daar is speciaal ruimte voor aan de achterkant. Ook kan je je bril in allerlei gaten voor en achter stoppen mocht je dat willen. De helm is er in verschillende kleuren waarvan er een aantal erg gaaf zijn. Bijvoorbeeld de gleam silver of de opal green (zie foto’s helemaal onderaan). In de wit/grijze (white) kleurstelling die ik heb, vind ik de helm niet zo goed uitkomen. In andere kleuren wel!

Details

ABUS StormChaser
Gewicht: 216 gram in maat M
Geteste kleur: White.
Adviesprijs: € 149,95
Meer info via ABUS

Conclusie

Een minimalistische wedstrijdhelm, dat is een goeie samenvatting van deze review. Als je budget rond de € 150,- is, dan vind je niet snel een lichtere helm dan deze StormChaser. De helm voelt licht op je hoofd, sluit goed aan en heeft goede ventilatie. Hij is te koop in veel verschillende chique kleuren.

Tags: