Om maar meteen met de deur in huis te vallen, zijn deze shirts niet enkel en alleen bedoeld om binnen te trainen. Zo werd het Graphene jersey ontwikkeld voor de Olympische Spelen in Tokyo, waar er werd gekoerst in hoge temperaturen met een hoge luchtvochtigheid. Het Cooling jersey is ook geschikt wanneer de temperatuur boven de 20 graden is. De technieken die ze gebruikt hebben in deze shirts maakt ze daarnaast ideaal om ook mee binnen te trainen, aldus Bioracer. We kregen beide shirts opgestuurd, en hebben er afgelopen winter mee binnen getraind.

Graphene jersey heeft wind nodig

Het Graphene jersey is een shirt dat is ontwikkeld in samenwerking met renners van het Belgische team en van Ineos Grenadiers. Het shirt van de Belgische ploeg tijdens de laatste Olympische spelen lijkt dan ook erg veel op het lichtblauwe shirt uit de collectie van Bioracer. Wij kregen het grijze shirt opgestuurd, en ook dat heeft het herkenbare lijnenpatroon op de voor- en achterkant. Dit is het patroon van het gebruikte grafeen. De toevoeging van dit materiaal moet ervoor zorgen dat je lichaam op temperatuur blijft en niet overhit raakt. Als je het shirt van dichtbij bekijkt zie je dat de stof allemaal kleine vierkantjes heeft, en als je het shirt tegen het licht houdt, schijnt het door. Als je het shirt aan hebt, zie je dat gelukkig niet.

Grafeen heeft de eigenschap, naast dat het heel dun, licht en slijtvast is, om de warmte snel te kunnen verplaatsen. De warmte die van je lichaam komt, zal dus met behulp van dit grafeen sneller kunnen worden afgevoerd dan andere stoffen. Het klinkt zo misschien een beetje futuristisch. Het shirt heeft een aerodynamische en strakke pasvorm. Dit zie je terug in de lange mouwen aerodynamische stof die daarvoor gebruikt is. Op de rug zijn er drie zakken waartussen reflecterende stroken zijn geplaatst. De zakken zijn van hele dunne stof dat een beetje op gaas lijkt. Zo ademt de stof daar ook optimaal en een bijkomend voordeel is dat je precies kan zien wat er in de zakken zit. Maar dat laatste kan ook een nadeel zijn, het is maar hoe je het bekijkt.

Het shirt is dus voor buiten ontwikkeld, maar met deze eigenschappen is het ook ideaal voor binnen. Daar is dan wel een ventilator voor nodig, omdat het grafeen in de stof verkoelende rijwind nodig heeft om de warmte kwijt te kunnen. Als je buiten rijdt, zal je de zakjes waarschijnlijk ook meer gebruiken dan bij je Zwift-sessie. Al moet ik toegeven dat ik toch bij een langere indoor-training m’n reepje in het shirt heb gestopt omdat ik er dan heel makkelijk bij kan.

Eerste indruk – De juiste temperatuur

Als ik het shirt uit de verpakking haal voel ik direct dat deze stof anders is dan je gewend bent van wielershirts. Het voelt een beetje glad en stug, maar het is wel elastisch. Hij weegt 133 gram in maat M. Het aantrekken kost wat moeite omdat het best strak zit. Vooral bij de mouwen merk je dat je even wat moeite moet doen om deze over je elleboog te krijgen. Maar als je het shirt aan hebt zit het lekker en comfortabel.

Mijn Zwift setup staat in de schuur, en daar is het in de winter niet bijzonder warm en normaal gesproken heb ik dan ook geen ventilator nodig. De eerste rit zet ik de ventilator nog niet meteen aan, omdat het nog wel prima aanvoelt tijdens de warming up. Dit is overigens van korte duur, want zonder rijwind krijg ik het al snel warm. Snel de ventilator aan en dan voel ik direct een koude gloed op m’n lijf. Het is wel even wennen en voelt apart, dat de rijwind (of in dit geval de wind van de ventilator) zorgt voor verkoeling.

Hoe harder de ventilator blaast, hoe frisser het aanvoelt. Het voelt alsof je met een vochtig shirt een frisse afdaling induikt en je koude wind op je lichaam voelt. Het verschil is dan wel, dat het shirt niet nat is waardoor je lichaam ook op temperatuur blijft als de rijwind weg is. Nu heb ik een reguliere ventilator met drie standen die aan of uit staat, maar wanneer je dit combineert met een ventilator die zich aanpast aan de snelheid van Zwift (zoals de Wahoo Fan) kan het shirt je nog beter op temperatuur houden.

Cooling jersey met Polartec Delta

Het cooling jersey is bijna helemaal van de Polartec-Delta stof. Aan het uitende van de mouwen en de taille zit een brede elastische band die het shirt op z’n plek moet houden. Ik ken Polartec vooral van winterkleding, waar de stof wordt gebruikt om te isoleren en je warm te houden. Polartec is een producent van vele innovatieve soorten textiel. Zo maken ze bijvoorbeeld brandwerende stof, isolerende stof, waterafstotende stof en dus ook de Polartec Delta stof die zorgt voor verkoeling in warme omstandigheden.

De stof ziet er uit als mesh en is vrij dun en licht. De weegschaal blijft steken op 111 gram voor maat M. Ook dit shirt schijnt lichtjes door als je deze tegen het licht houdt maar als je het draagt zie je dat niet. Net als het Graphene jersey heeft het Cooling jersey ook drie zakken van een dunne doorzichtige stof en heeft het reflecterende lijnen tussen de zakjes.

Eerste indruk – Vochtig en lekker fris

Als ik het shirt aantrek merk ik dat het heel elastisch is, en vooral bij de mouwen wat aan de strakke kant is. Het voelt wat losser als het Graphene jersey rondom het middel en bovenlichaam maar sluit wel goed aan. De Polartec Delta stof heeft een heel open structuur waardoor vocht makkelijk kan worden afgevoerd. Het shirt kan je direct op je blote huid dragen maar je kan het ook combineren met een dunne baselayer.

Tijdens het trainen voel je goed dat het je lichaam koel houdt, wanneer de intensiteit omhoog gaat. Ik heb het behoorlijk warm en ben stevig aan het zweten, zonder dat mijn lichaam overhit raakt. Wat me wel opvalt is dat het shirt vochtig wordt, en je ziet ook vochtplekken in het shirt verschijnen. Nu is dat ook logisch aangezien de stof vocht gebruikt om je lichaam te koelen. Doordat de stof zo dun is droogt het daarna ook snel weer op, en heb je geen last van een shirt dat nat blijft.

Eigenschappen

Bioracer Graphene Jersey
Prijs: € 169,-
Gewicht: 133 gram in maat M
Kleur: Grey (getest) of azure
verkrijgbaar in maat XS t/m XXL

Bioracer Cooling Jersey
Prijs: € 125,-
Gewicht: 111 gram in maat M
Kleur: Grey/azure
verkrijgbaar in maat XS t/m XXL

Conclusie

Ik geef eerlijk toe dat ik in het begin wat sceptisch was over specifieke indoor kleding, maar daar kom ik nu toch op terug. Een goed shirt met eigenschappen zoals de Graphene jersey of Cooling jersey zijn echt een fijne aanvulling op het indoor trainen. Persoonlijk vind ik het Cooling jersey fijner, omdat in mijn schuur een ventilator niet direct noodzakelijk is. Wanneer je indoor setup in een verwarmd huis hebt staan is het Graphene jersey in combinatie met een ventilator erg fijn. De shirts hebben beiden een totaal verschillende werking, maar de uitwerking is hetzelfde. Wel grappig om te merken dat het inderdaad doet wat Bioracer zegt dat het doet. Lekker futuristisch. Je lichaam wordt lekker op temperatuur gehouden en je raakt niet snel overhit. Nu schrok ik eerlijk gezegd wel een beetje van de stevige prijs. Gelukkig zijn ze ook geschikt om mee buiten te rijden, waar je ze bij warme temperaturen ook kan gebruiken.

via Bioracer