Dat Canyon mooie en goede fietsen maakt, dat wisten we al. Die fietsen zien we onder andere terug in WorldTour, waar bijvoorbeeld team Movistar en Team Alpecin-Deceuninck al jaren op Canyons rondfietsen. Maar dat Canyon ook serieus goede fietskleding maakt, dat is mij wat minder bekend. Waar veel fietsmerken kleding meer als merchandise zien maakt Canyon er serieus werk van.

Race-fit

Ik test de Signature Pro Bibshorts in het donkerblauw en de Signature Pro Cycling Jersey in een lekker opvallend kleurtje: lilac. Oftewel oudroze. Een mooi setje, want de donkerblauwe broek matcht keurig met het lilac shirt en dat maakt het tot een gesoigneerde look. De kleding is in een racefit uitgevoerd, en de merknaam Canyon is komt maar heel subtiel terug op de kleding.

Op het shirt zien we de merknaam – of het logo, want dat is bij Canyon gelijk – terug op de rechtermouw, de linkerborst en op het middelste achterzakje. In een oranje kleur, maar wel zo klein dat het bijna wegvalt in het lilac shirt. Op de donkerblauwe broek is de merknaam bijna onzichtbaar, maar als je goed kijkt zie je ‘m toch staan op de zijkant van de bovenbenen.

Met mijn 190 centimeter test ik beide producten in een maat L, en dat zit als gegoten. Het shirt heeft een echte racefit, en dat zie je terug aan dat alles strak aansluit op je lichaam. De mouwtjes en de schouders zitten lekker strak maar ook de rest van het shirt zit strak om mijn lijf. De mouwen zijn lekker lang en komen tot net boven mijn elleboog. Ook de broek is vrij lang, en deze komt tot net boven de knie. Ik vind dat altijd wel gesoigneerd staan. Het enige opmerking van langere kledingstukken is dat het nadelig voor je tanline is.

De Signature Pro Cycling Jersey in vijf kleuren

Het shirt is er in vijf verschillende kleuren: oranje, blauw, marineblauw, bruin en dus de kleur waar ik in fiets: lilac. Die kleur hangt een beetje tussen oudroze, pastelroze en lichtpaars in. Een lekker opvallend kleurtje waarmee je eens wat anders dan anders draagt. Maar dat is mijn mening natuurlijk.

De stof van de jersey is lekker glad en het voelt heel stretchy aan. De mouwen zijn naadloos, waardoor het shirt echt aanvoelt als een tweede huid. Het shirt is voorzien van een klein kraagje en de rits in dezelfde kleur als het shirt. Aan de zijkanten van het shirt, op de buitenkant van het linkse en rechtse achterzakje zit een reflecterend streepje voor extra zichtbaarheid in het verkeer. Het shirt heeft op de achterkant drie even grote zakjes en de siliconen gripper aan de binnenkant moet het shirt op zijn plek houden. Geen van de zakjes heeft een ritsje.

De Signature Pro Bibshorts met compressie

Ook de broek is er in een aantal kleuren, vier om precies te zijn. Zwart, groen, grijs en donkerblauw. Mijn broek is donkerblauw, en op de grijze reflectiestrepen op de achterkant na is de broek egaal donkerblauw. De broek geeft compressie en heeft net als het shirt een echte racefit, waardoor de broek vooral op de fiets lekker zit. Staand kan de broek wat strak aanvoelen, maar de broek is dan ook echt gemaakt voor de houding die je hebt op de racefiets. Verder biedt de broek ook nog bescherming tegen zonlicht.

Ook de bretels zijn donkerblauw, en deze zijn lekker breed en stretchen goed mee. De bretels zijn naadloos waardoor je geen irritatie krijgt op je huid als je de broek zonder ondershirt draagt. De zeem voelt dik en comfortabel aan en is van het merk Etxeondo. De zeem bestaat uit meerdere lagen traagschuim en volgens Canyon zorgt dat voor goede bewegingsvrijheid en langdurig comfort. Aan het uiteinde van de pijpen is de broek aan de binnenkant voorzien van grippers om alles op de plek te houden.

En nu snel de fiets op

Als ik de kleding uit de verpakking haal valt het gladde stofje direct op, en bij het aantrekken van zowel de broek als het shirt merk ik direct de strakke fit. Beide producten sluiten heel erg goed aan, en bij het shirt heeft dat natuurlijk te maken met de aerodynamische racefit. Maar bij de broek is het een ander verhaal. Omdat de fietsbroek voorzien is van compressie zit deze net wat strakker dan de gemiddelde fietsbroek, maar niet op een beklemmende manier. Als je eenmaal op de racefiets zit, ben je je daar niet meer bewust van. En daar is de broek dan ook voor bedoeld natuurlijk.

Verstandig of niet, maar mijn eerste rit met deze kleding is een rondje Markermeer. Zo’n vijf uur trappen dus. Dat is altijd wat gewaagd met nieuwe kleding. Want een goede zeem is je beste vriend op langere ritten, en die moet het maar vijf uur vol zien te houden. Anders kan het wel eens een lange dag in het zadel worden. Gelukkig gaat dat goed, want de Etxeondo zeem doet zijn werk uitstekend. De zeem is stevig en redelijk dik, en breed genoeg. Ook na een aantal uren op de fiets zit de broek lekker, en de compressie doet zijn werk goed.

Het shirt zit lekker strak om mijn lichaam. Door de stof is het niet het meest verkoelende shirt als je alleen naar de rijwind kijkt. De afvoer van zweet is prima in orde. Daardoor is het shirt ook prima de hele zomer door te rijden, ook als het ietsje frisser wordt. De achterzakjes zijn groot genoeg en als ik de rits een stukje open doe blijft de aerodynamische fit van het shirt intact. De fijnste eigenschap van het shirt vind ik toch wel de naadloze mouwen, want dit voelt erg comfortabel aan.

Sinds dit setje in mijn kledingkast hangt is het al snel één van mijn favoriete outfits geworden. De kleding zit lekker, ik voel me er snel in en misschien wel het belangrijkste: ik fiets er gesoigneerd bij. Vooral het shirt ziet er lekker zomers uit en de kleur valt op tussen mijn andere fietskleding. Ook na meerdere keren wassen behoudt het shirt zijn mooie kleur en krimpen de kledingstukken niet.

Specificaties

Canyon Men’s Signature Pro Bibshorts
Kleuren: zwart, blauw, groen en grijs
Maten: S-2XL
Prijs: € 199,95

Canyon Men’s Signature Pro Cycling Jersey
Kleuren: oranje, lilac, blauw, marineblauw, bruin
Maten: S-2XL
Prijs: € 129,95

Conclusie

Inmiddels heb ik de kleding een vele keren aangehad en ben ik er erg tevreden over. De kleding zit heerlijk door de racefit en de compressie in de broek. De set zit in het hogere segment qua prijs, maar dat is ook precies wat je er voor terugkrijgt; een kledingset die zich kan meten met de concurrentie in het hogere segment. De jersey kost € 129,95 en voor de broek betaal je € 199,95. Oh, en als je een setje aanschaft krijg je van Canyon ook nog eens 10% korting. Wat mij betreft is dit setje zeker het overwegen waard als je op zoek bent naar fietskleding.

Meer info via Canyon.