Kalkman is een relatief nieuw merk in de sportvoeding, want het is pas vorig jaar opgericht. Het merk maakt organische vegan sportvoeding en tijdens de pauzestop van Pathfinder kwam ik voor het eerst in aanraking met het merk. Kalkman richt zich echt op duursporters en heeft een compact assortiment met vier kleine reepjes, een gel en een sportdrank. We nemen de proef op de som.

Het ontstaan van Kalkman

De merknaam Kalkman komt van de Nederlandse wielrenner Chris Kalkman, die in 1909 en 1914 Nederlands kampioen wielrennen werd. Chris Kalkman was zijn tijd ver vooruit, want hij leefde toen al op een gezond dieet met enkel natuurlijke ingrediënten. De oranje huisstijl van Kalkman valt lekker op en in het logo zijn de jaartallen 1909 en 1914 ook weer terug te vinden.

Eén van de oprichters van Kalkman heet Alexander en hij maakte altijd zijn eigen sportrepen omdat zijn maag geen normale sportvoeding trok. En zo is het idee ontstaan om een eigen merk te starten. Inmiddels heeft Kalkman een mooi assortiment met natuurljike sportvoeding, in een klimaatneutrale verpakking. Wij hebben de vier verschillende smaken Energy Bites en de Coffee Maple cafeïne gel uitgeprobeerd.

Compacte sportrepen

De reepjes zijn kleine, vierkante en hapklare hapjes van 20 gram per stuk. Elk reepje bevat zo’n 13 gram koolhydraten. 13 gram koolhydraten is vrij weinig voor een reep, maar het formaat is dan ook kleiner dan je gewend bent. Volgens Kalkman is 10 tot 15 gram koolhydraten de perfecte hoeveelheid om per eetmoment binnen te krijgen, omdat je dan geen piek in je suikerspiegel krijgt. En daar valt natuurlijk iets voor te zeggen. Die eetmomenten zijn dan wel sterk afhankelijk van de intensiteit van je inspanning. Bij een rustige duurrit eet ik er minimaal 2 per uur, waarbij ik het dan combineer met sportvoeding dat ik in de bidon heb. Bij een forse inspanning zou je zo’n 5 á 6 van deze reepjes kunnen eten, als je uitgaat van de vuistregel dat je lichaam rond de 80 gram koolhydraten per uur kan opnemen. Dat de reepjes wat kleiner zijn zien we ook terug in de prijs, want omgerekend naar de prijs per stuk kost een reepje zo’n € 0,95.

De gels zijn 25 ml, bevatten 15 gram koolhydraten en 100 milligram cafeïne. Die hoeveelheid cafeïne kun je vergelijken met ongeveer twee bakken koffie. In tegenstelling tot de reepjes is de gel in één smaak verkrijgbaar, Coffee Maple. Net als de reepjes kosten de gels ook zo’n één euro per stuk.

De proef op de som

Tijdens het testen valt het op dat alle reepjes een stevige structuur hebben, en daardoor verbrokkelen ze niet. De verschillende smaken zijn allemaal niet te zoet, en ondanks de wat plakkerige buitenkant krijg je geen vieze handen. Je kauwt het gemakkelijk en doordat de reepjes klein zijn heb je ze zo op. Bij alle smaken merk je duidelijk dat er met ‘echte’ producten als dadels, rozijnen en noten is gewerkt, waardoor de smaken heel puur zijn.

Inmiddels hebben we alle smaken getest en daar komt duidelijk één grote favoriet uit: Apple Cinnamon. Ook de smaak Cacao Coffee valt goed in de smaak. De gebruikte dadels en rozijnen proef je goed en je proeft goed de zuivere smaak van de gebruikte producten. Dat deze twee smaken als beste uit de bus komen is niet zo bijzonder, want het zijn smaken die we gewend zijn. Smaken als Fennel Apricot (venkel abrikoos) en Ginger Turmeric (gember kurkuma) zijn echt wel een stukje minder gebruikelijk voor een sportreepje.

Maar smaak is natuurlijk voor iedereen verschillend, en ik kan mij goed voorstellen dat voor veel atleten een ander smaakje een welkome afwisseling is. In de smaak Fennel Apricot proef je de anijssmaak van venkel best goed, maar ook de gebruikte stukjes abrikoos. De smaak Ginger Turmeric heeft weer iets weg van ontbijtkoek met stukjes gember. Dit reepje is ook wat droger.

De verpakking van de gel is eenvoudig open te scheuren en de gel zelf heeft een koffiesmaak en een ietwat stroperige structuur. Die stroperige structuur komt van de gebruikte ahornsiroop, want daar bestaat de gel voor 49% uit. De andere helft van de gel bestaat uit de ingrediënten rijstsiroop, dadelstroop, water, koffie (1%), zout en cafeïne.

Specificaties

Kalkman Energy Bites
Smaken: Apple Cinnamon, Cacao Coffee, Fennel Apricot en Ginger Turmeric
Prijs: doosje van 28 stuks voor € 30,-

Kalkman Energy Shots
Smaken: Coffee Maple
Prijs: doosje van 28 stuks voor € 30,-

Verder zien we in het assortiment nog een Hydro Drink dorstlesser in de smaak Lemon Lime én een herbruikbare siliconen gelverpakking om tot zes gels in te doen. De verschillende smaken en producten zijn ook in gecombineerde pakketten verkrijgbaar.

Conclusie

Het merk Kalkman is lekker bezig om sportvoeding te introduceren die op een natuurlijke wijze is gemaakt. Geen toegevoegde suikers, E-nummers of andere kunstmatige toevoegingen maar organische, vegan producten die ook nog eens gluten- en lactosevrij zijn.

Op de redactie moesten we wel even wennen aan de smaken, want waar de smaken Apple Cinnamon en Cacao Coffee vrij toegankelijk zijn vonden we dat bij de andere smaken wel wat anders. Maar dat is voor iedereen persoonlijk natuurlijk, want waar de één bijvoorbeeld de anijssmaak van venkel heerlijk vind, is de ander geen fan. De structuur van de reepjes is goed; niet te zoet of te droog, gemakkelijk weg te kauwen en het verbrokkelt niet. De prijs per reepje is niet veel, al moet je natuurlijk wel onthouden dat de reepjes kleiner zijn dan je gewend bent en er dus meer van nodig hebt. Dat de pakketjes door de brievenbus kunnen vind ik een groot voordeel omdat je op het moment van bezorgen niet thuis hoeft te zijn.

Meer info via Kalkman.