Vredestein is een grote naam in de bandenwereld, die naast fietsbanden ook bekend is vanwege autobanden en banden voor landbouwvoertuigen. Om ook in de winter te kunnen blijven trainen hebben ze de Vredestein Fortezza Senso Xtreme Weather band.

De Xtreme Weather band weegt 268 gram in de 25mm uitvoering en voelt wat stugger aan dan een zomerband. Dat is niet heel raar want de band is gemaakt voor zwaardere (weers)omstandigheden. Ondanks dat hij wat stugger voelt is het makkelijk om de band zonder bandenlichter op de velg te krijgen. Het loopvlak heeft een relatief glad middengedeelte maar daarentegen is de schouder voorzien van ruim voldoende profiel in de vorm van een soort bliksemschichten. De band heeft in het compound, dat gebruikt is voor o.a. het loopvlak, Silica verwerkt. Dit heeft de eigenschap dat het de rolweerstand verminderd maar de lekbestendigheid verhoogd. De Xtreme Weather band heeft een dubbele lekbescherming ten opzichte van de All Weather band en ook de zijkanten hebben een lekbescherming. Dit verklaart ook het iets hogere gewicht. Silica is daarnaast specifiek toegepast in deze band, vanwege het feit dat het bij koud weer flexibeler en elastischer is ten opzichte van andere compounds. De band is opgebouwd volgens het ‘TriComp’ principe. TriComp staat voor Triple Compound, wat inhoudt dat de band drie verschillende compounds bevat. Vredestein was hiermee in 1993 de eerste fabrikant die gebruik maakte van deze techniek. Robbie McEwen wist hier o.a. de groene trui en drie etappes mee te winnen in de Tour van 2006.

De band rolt verrassend licht voor een winterband, terwijl ik deze met 5 bar helemaal niet hard heb opgepompt. Doordat er midden op het loopvlak geen profiel zit rolt het niet alleen licht, maar heb je ook minder last van opspattende viezigheid van de weg. Dat wil niet zeggen dat je niet vies wordt als je met nat wegdek op pad gaat. Het profiel op de schouder van de band zorgt ervoor dat je met een zeker gevoel door de bocht kan. De lekbestendigheid is lastig zeggen in deze korte testperiode, maar de overige eigenschappen van de Silica vallen op. De band is soepel in de bochten en heeft goede grip waardoor je met een vertrouwd gevoel op de fiets zit bij nat wegdek.

De Vredestein Fortezza Senso Xtreme Weather is verkrijgbaar in drie versies. 23, 25 en 28 mm breed en kost € 57,95 per stuk. Meer info via Vredestein.