Nieuw is het cageless bidon systeem van Fabric niet meer. Toch blijft het een unieke manier van je bidon meenemen: niet een normale bidonhouder, maar twee dopjes op je frame waar je de bidon op klikt. En waarom bij een bidon blijven voor alleen water, als je met hetzelfde systeem ook een gereedschapsbidon kunt maken. In 2015 hebben we de bidon al getest, maar de afgelopen tijd hebben we met de Cageless Tool Keg rondgereden.

Het systeem in het kort
Nog even een keer het systeem doornemen: in plaats van een bidonhouder te monteren op het frame met twee inbusboutjes. Monteer je nu twee kunststof dopjes met die twee inbusboutjes. Dus in plaats van een bidonhouder, heb je nu twee kleine dopjes op je frame. Dat staat een stuk cleaner! Die dopjes zijn natuurlijk onderdeel van een systeem, want een normale bidonhouder past er niet op. De Fabric bidon of Tool Keg heeft aan de achterkant twee sleufjes, die je over de dopjes schuift.

Het ‘plaatsen’ van de Tool Keg vraagt wat gewenning. Want met de standaard beweging bij een gewone bidon van boven naar beneden blijf je waarschijnlijk vastzitten aan de onderste sleuf van de Tool Keg op het bovenste dopje. Je moet in het midden pas de bidon tegen het frame aandrukken. En dat heeft echt wat gewenning nodig. Gewenning die je niet zo maar krijgt met de toolkeg, want als het goed is heb je die niet zoveel nodig als je bidon. Maar voor het benutten van de volledige functionaliteit is het natuurlijk de bedoeling dat je helemaal overstapt op het systeem. Want dan kan je bidon en Tool Keg uitwisselen. Er worden trouwens twee setjes van de studs meegeleverd, dan kan je gelijk op twee fietsen de Tool Keg gebruiken.

Het blijven zitten van de Tool Keg, is geen probleem voor de normale ritten. Gevoelsmatig lijkt hij minder vast te zitten dan een bidonhouder. Maar tijdens mijn winterritten heb ik geen problemen ervaren. En ik heb hem ook nog eens extra door elkaar geschud met het onnodige pakken van wat stoeprandjes en andere hobbels die ik tegen kwam. Geen probleem.

Dan de binnenkant, want daar gaat het natuurlijk om. In de Tool Keg zit een neopreen hoesje. Mooi, zo voorkom je het gekletter van je gereedschap tegen het plastic. Er passen makkelijk een binnenband, bandenlichter en een minitool in. Daarnaast kan er nog een gelletje of een co2-patroon in. Genoeg ruimte: niet te groot en niet te klein. Anders ga je toch maar weer teveel meenemen of zit je met een halflege gereedschapsbidon.

Maar wat is het voordeel en nadeel ten opzichte van het normale systeem. Het insteken vind ik na enige tijd redelijk makkelijk. Toch blijft het bij een gewone bidonhouder makkelijker. En die houdt mijn voorkeur. Maar het voordeel is natuurlijk voor de grammenjager. Je bespaart materiaal en dus wat gewicht zoals we ondervonden bij de eerder bidontest. Maar het is ook voor de criteriumrijders en cyclocrossers een idee. Voor je warming-up of training kan je op pad met bidon en toolkeg. En voor de wedstrijd, waar je vaak geen bidon en al helemaal geen gereedschapsbidon gebruikt, haal je ze eraf. Wat rest zijn dan alleen nog de dopjes. Een ander voordeel van de Tool Keg is dat je of geen zadeltasje nodig hebt, of dat je je achterzakken leeg hebt.

Details
Gewicht: 86 gram (inclusief neopreen case en kunstof dopjes, exclusief inbusboutjes)
Prijs: € 19,90
Lengte: 144 mm
Diameter: 77 mm
Meer info bij Fabric

Conclusie
De Tool Keg is innovatief en heeft zo zijn voordelen. Maar ondanks dat het insteken met gewenning beter gaat, vind ik dat het gebruik toch nog altijd meer moeite kost dan een normaal bidonhoudersysteem. Gelukkig is het zo bij de toolkeg dat je hem niet zo vaak hoeft te gebruiken. Deze manier van het meenemen van je gereedschap kan een topoplossing zijn voor de juiste fietser: de grammenjager (maar die neemt misschien helemaal niets mee onderweg), de cyclocrosser en de criteriumrijder op training. En de looks! Die zijn toch een stuk cleaner. Het is een leuk en functionerend alternatief voor je zadeltasje of volle zakjes op je rug.

 

Tags: