Sommige dingen zijn handig om op je fiets mee te hebben, maar tegelijkertijd wil je liever niet dat die dingen te zien zijn. Zo barsten over pompjes hele discussies los. Wel of niet aan je frame? En ook een bel is niet echt sexy. Maar toch is de bel wel een belangrijk onderdeel voor de veiligheid. Bij Knog moeten ze hetzelfde hebben gedacht: wel nodig, maar niet mooi. En daarom hebben ze het ontwerp van de bel aangepakt. En de Oi die daaruit is komen rollen is een mooie, haast niet opvallende bel.

Toen vorig jaar de bel op Kickstarter werd gepresenteerd, was ik gauw om. En met mij vele anderen, want binnen zeer korte tijd werd het doel gehaald. Knog ging via Kickstarter te werk om het proces van het produceren te versnellen en de bel zo snel mogelijk op de markt te krijgen. De kickstarter-backers kregen de bel eerder. De normale klanten moesten wat langer wachten. En nu kregen wij ook de kans om met de bel op pad te gaan.

Het geluid en de montage
Belangrijkste eigenschap van de bel is het lage profiel. Door de bel rond het stuur te ontwerpen i.p.v. erop steekt de bel veel minder uit. En valt dus minder op. De binnenkant van de bel is van plastic en in het plastic zitten twee sleuven voor je kabels. Met drie houdertjes wordt de CNC-gefreesde bel vrij gehouden van de plastic onderkant. De metalen halve rondjes verschillen in kleur (zwart, zilver, koper en geelkoper), maar niet in geluid of sterkte.

Het monteren van de bel is simpel, doordat je hem over de kabels en stuur kunt vouwen. De slimme uitsparing zorgt ervoor dat je de kabels kunt laten zitten. Eenmaal gemonteerd valt de bel door het lage profiel niet meer op. Zeker als je de zwarte versie kiest op een zwart stuur. De koperen en goudkleurige versies springen er wel uit, voor als je toch wilt dat je bel opvalt.

Knog wilde dat het geluid overeenkwam met een ‘An angel playing a glockenspiel’. Deels Australische humor, deels waarheid. Want het geluid van de Oi is echt mooi. Zet er een aantal op een rijtje en ik denk dat een goede muzikant er zo een liedje mee kan maken. Het geluid is zo liefelijk, dat het eigenlijk niet als een bel klinkt. Er mist iets van agressie of noodzaak. Tijdens het fietsen werd vaak het geluid niet opgevangen als waarschuwing. Ook is het geluid niet heel hard. De hendel tot het maximale uitrekken en dan loslaten op de bel maakt het geluid niet harder. Het werkt eerder averechts, want je rekt het veertje zo te snel op waardoor het hendeltje een beetje naar achter blijft staan. Wat bij mij uiteindelijk het beste werkte, was de bel drie keer kort naar elkaar af te laten gaan. Daarmee kreeg de bel iets meer agressiviteit en zorg je ervoor dat de medeweggebruiker het geluid goed door krijgt. Ook nog een kleine waarschuwing voor fietsers die een hekel hebben aan geluidjes op de fiets: de bel maakt bij de afstandshoudertjes op onregelmatig wegdek een licht rammelend geluidje. Voor de één een afknapper, maar de ander zal het misschien niet eens horen.

De bel is een echt design voorwerp, en weet mijn enthousiasme van tijdens de kickstarterscampagne vol te houden. Maar voor de functionaliteit is er toch een klein aandachtspuntje en dat is dat de klank wat harder mag. Gelukkig kan je door de bel meerdere keren achter elkaar aan te slaan eromheen werken. De prijs van €19,90 valt misschien hoog uit voor een belletje, maar je hebt dan wel een bel die het design van je racefiets niet verstoort.

Knog Oi
Gewicht: 25 Gram
Prijs: €19,90

WINACTIE
We mogen 2 exemplaren weggeven (de zilveren en de koperen)! Wat moet je daarvoor doen? Vertel ons welke kleur je voorkeur heeft (zilver of koper) en waarom jij een bel nodig hebt? Je hebt tot woensdag 23 augustus 12:00 uur, daarna trekken we twee winnaars.

Meer info via Knog