Nadat ze kort geleden het custom platform hebben gelanceerd, is er wederom nieuws bij Rapha. Twee paar schoenen, die vanaf vandaag beschikbaar zijn. In tegenstelling tot eerdere Rapha schoenen zijn deze modellen geheel in eigen huis ontwikkeld. De Classic Shoe is voor de wegrenners en de Explore Shoe is voor de avontuurlijke fietser.

Explore
De schoenen hebben heel veel overeenkomsten en het bovenwerk is nagenoeg hetzelfde bij de modellen. Wij kregen een paar zwarte Explore schoenen die we komende periode gaan testen. De uitstraling van de schoen is zoals je van Rapha gewend bent en het geperforeerde bovenwerk geeft het een chique look. Het bovenwerk is van microfiber en dit voelt nog een beetje stug als je de schoenen net uit de doos haalt. Wanneer je ze aan hebt merk je hier niets meer van. Het bovenwerk is aan de zijkanten dubbel geslagen en zo is er ruimte ontstaan waar de veters door kunnen. Klinkt misschien ingewikkeld maar het onderstaande filmpje geeft hier een goed beeld van. De reden is dat op deze manier de schoenen beter aansluiten wanneer je de veters dicht doet. Na het strikken van de veters kan je deze achter het lusje stoppen dat aan de tong is bevestigd.

Aan de voorkant van de schoen zit een klittenband strap zodat de schoen ook daar goed aansluit. Deze sluiting is reflecterend en loopt door tot de zool van de schoen. De ring van deze sluiting is geanodiseerd en krijgt daardoor een mooie parelmoer kleur. Aan de achterkant op de hak staat in witte letters het Rapha logo, en dit gedeelte is eveneens reflecterend. Onderaan de hak, en bij de neus van de schoen zit een versteviging ter bescherming.

De binnenzool van de schoen heeft een voetbed dat aanpasbaar is aan de hoogte van je voetboog. Dit kan je doen door het middengedeelte te verwisselen, wanneer je meer ondersteuning wil. Een simpel, maar handig principe dat bijvoorbeeld ook door Giro wordt gebruikt. De bovenkant van de zool heeft een antibacteriële toplaag, die voelt als suède. Voordat je de schoen aantrekt, zie je op beide binnenzolen een boodschap staan. Op de linkerzool staat: Go until you’re lost en op de rechterzool staat de tekst: Go until life looks less familiar. Leuke details.

Één van de belangrijkste aspecten van een wielerschoen is toch wel de zool. En deze is bij de Explore schoen voor 3/4 van carbon. Aan de voor en achterkant van de zool hebben ze deze iets ingekort zodat ruimte ontstaat om je voet af te wikkelen tijdens het lopen. Over de carbon plaat is een grof rubber profiel geplaatst dat erg veel grip geeft. Dit rubber zit onder de gehele zool behalve bij het punt waar je de schoenplaatjes monteert. Dit is ook van geanodiseerd titanium. Aan de zool merk je ook echt dat het een schoen is om mee op avontuur te gaan. Bij het wandelen voel je dat de zool erg stijf is, maar dat je er op een natuurlijke manier mee kan lopen.

De eerste indruk van de schoen is positief. Een schoen met veel details en technische slimmigheden waardoor ik benieuwd ben hoe het is om er mee op pad te gaan. Qua looks zit het in goed en zie je in een oog opslag dat het om een paar Rapha schoenen gaat.

Classic
Naast de Explore shoe is er de Classic schoen voor de wegrenners. Zoals gezegd is het bovenwerk bijna hetzelfde en zijn er eigenlijk maar twee verschillen. De Classic schoen heeft geen verstevigingen bij de hak en neus en op de velcro-strap staat het logo van Rapha. De zool is bij de Classic wel volledig van carbon en is afgewerkt met TPU laag. TPU is een mix van plastic met siliconen en bedekt bijna de gehele zool zodat er overal voldoende grip is. De enige plek waar dit niet het geval is, is op de plek van de schoenplaatjes. De zool is bestemd voor systemen waarbij de schoenplaatjes worden gemonteerd met drie schroeven.

Kleur en prijzen
Ook in de kleurstelling van de schoenen zit er niet heel veel verschil in beide modellen. De Explore modellen zijn verkrijgbaar in het zwart, zwart parelmoer, donkergroen en high-vis roze. De schoenen wegen 306 gram per stuk en kosten € 260,-. De Classic schoen is verkrijgbaar in het wit, zwart, zwart parelmoer, high-vis roze en een RCC uitvoering. Het opgegeven gewicht is 250 gram en de prijs van deze schoenen ligt op € 215,-.

Meer info via Rapha

De verschillende kleuren van de Explore:

De verschillende kleuren van de Classic: