Fietsschoenen moeten natuurlijk lekker fietsen maar als het even kan mogen ze best een cool-factor hebben. Het is niet de eerste keer dat Specialized met een cool project komt voor de veter-fetisjisten. Deze keer de S-Works 7 Lace. Een veterschoen op basis van de S-Works 7 schoenen die we tot nu toe kennen van de uitvoering met Boa’s.

Het is al bijna twee jaar geleden dat Specialized de S-Works Exos 99 LTD lanceerde. Dit was een heel exclusieve schoen van slecht 99 gram. En ja, om deze zo licht mogelijk te maken waren deze ook voorzien van veters. Deze nieuwe S-Works 7 Lace komen naast de reguliere S-Works 7 met Boa-sluiting. Iets minder limited, maar daardoor ook een iets vriendelijker prijskaartje. De exclusieve S-Works Exos 99 LTD gingen destijds namelijk voor € 649,- over de toonbank.

Wit, zwart of Vivid Coral/Cast Umber

Wij kregen de witte versie alvast onder embargo opgestuurd, zodat we vandaag een mening kunnen hebben. En als ik zeg witte, dan heb ik niks verkeerds gezegd. Op de zool na is de hele schoen wit met op de tong een heel klein ‘S’-je en de even kleine letters Specialized in het glanzend zilver. Verder is alles wit. Het is qua materiaal dezelfde schoen als de gewone S-Works 7. Het verschil zit hem in de bovenkant. Door de veters is de sluiting bovenop iets flexibeler. Dat moet voor net even meer comfort zorgen, al moet ik zeggen dat mijn voeten zich al heerlijk comfortabel voelen in de normale S-Works 7 met Boa sluiting. De schoen weegt 238 gram in maat 44 en dat is niet verkeerd. Helemaal als je je bedenkt dat de schoen niet gemaakt is van een luchtig mesh. De prijs is vergelijkbaar met de reguliere S-Works 7 en dit is met € 350,- wat je kan verwachten van een schoen in het topsegment. De schoen is er ook in het zwart en in het Vivid Coral/Cast Umber. Het is een beetje lastig uit te leggen wat dat voor een kleur is dus hieronder een foto ervan.

de kleur Vivid Coral/Cast Umber

Nostalgie bij veterschoenen

Het geeft toch altijd een fijn gevoel, fietsschoenen met veters aantrekken. Noem het nostalgie of wat je wil. Ik word er vrolijk van. Het kost iets meer tijd dan schoenen met een Boa sluiting. Logisch, even de veters goed los, voet erin, en één voor één de veters goed aantrekken zodat het meteen allemaal goed zit. Even op de fiets de schoen strakker of losser doen is er met veterschoenen niet bij. De schoenen blijven lekker strak zitten, want de veters rekken niet.

Om ervoor te zorgen dat de veters nergens achter kunnen haken, zit er een elastieken lusje op de tong waar je ze onder kan stoppen. De schoenen zitten heerlijk maar dat had ik ook wel verwacht aangezien de S-works 7 met Boa sluiting ook heerlijk zit. En deze schoenen zijn nagenoeg gelijk. Je hebt hier wel iets meer mogelijkheden om bij de ene veterdoorgang de schoen iets strakker te trekken en bij de volgende veterdoorgang iets losser. Zo past de schoen zich nog meer aan aan je voet. Maar wat voor mij de belangrijkste reden zou zijn om deze schoenen te kopen zijn toch de looks. Bijkomend voordeel is dat hij ook nog eens lichter is als je ze naast de S-Works 7 met Boa sluiting zet. Maar nog even over de looks, kijk nou naar de foto’s, stijlvol toch. Nou ja, smaken verschillen.

Zelfs de veters zijn S-Works gemerkt

Wanneer je ermee fietst merk je dat de stijfste zool van Specialized is gebruikt. Deze heeft een stijfheidsindex van 15. Dezelfde zolen als van de Boa-versie. Als je kiest voor de witte, wat ik zou doen, hou er dan wel rekening mee dat je veters gevoelig zijn voor vieze handen. Witte schoenen zijn altijd gevoeliger voor vuil maar de schoen poets je redelijk makkelijk weer schoon. Bij de stoffen veters zal je ze er even uit moeten halen en in een sopje doen.

Samenvattend

Specialized heeft met deze coole veterschoen gezorgd voor een heel functionele fietsschoen die heerlijk zit. De zool is erg stijf. Ook is de ondersteuning aan de zijkanten tijdens het fietsen prima. Het gewicht is met 238 gram voor maat 44 uitstekend. Het is een schoen die in het topsegment thuis hoort. De prijs van € 350,- past daar dan ook bij. Even snel een trainingsrondje doe ik nog steeds met de Boa-versie want dat gaat toch net even wat makkelijker met aantrekken. Om deze veterschoenen zo mooi mogelijk te houden zal ik (mezelf kennende) de schoen vooral met “mooi-weer” ritjes blijven aan trekken. Zo blijven ze toch zo lang mogelijk mooi.

Meer info via Specialized