Als er een item is dat ik veel gebruik, is het een gilet. Ik ben een beetje een koukleum en een windstopper als extra laagje vind ik dan vaak een fijne uitkomst. Een warm bovenlijf fietst toch een stuk prettiger wat mij betreft. Rapha stuurde ons het Pro Team Insulated gilet, dat nog een stapje verder gaat dan een gewone windstopper. Deze heeft namelijk een gevoerde binnenkant, zodat het niet alleen de wind tegenhoudt, maar ook isoleert. Ik ben benieuwd.

Duurzame warmte en stilstaande lucht

Het gilet lijkt erg op het reguliere Lightweight gilet dat Rapha ook in de collectie heeft. Het heeft dan ook erg veel overeenkomsten, zoals de dubbele ritssluiting, het opstaande kraagje en het Rapha logo in de hals. En als we het over een gilet hebben, dan bedoelen we een mouwloos vestje dat je over je shirt draagt. Het enige zichtbare verschil zit in de glanzende stof, waar de buitenkant van het Insulated gilet van is gemaakt. Dan laten we de kleuren en logo’s even buiten beschouwing.

Het gilet is aan de buitenkant van nylon en de isolerende binnenkant is voor 57% van gerecycled polyester. Hiermee wil Rapha ook bijdragen aan een duurzamere wereld. Deze stof is lichtgewicht en houdt volgens Rapha geen vocht vast. De binnenkant is zacht en heeft een structuur van allemaal kleine vierkantjes. Het principe van isolatie is dat er stilstaande lucht wordt gecreëerd in deze stof, zodat het je warm houdt. Daarvoor moeten de kleine vierkantjes dus zorgen.

Het gilet weegt slechts 95 gram in maat M. Ter vergelijk heb ik het Rapha Pro Team Lightweight gilet ook even gewogen en die komt uit op 90 gram. De voorkant van het gilet, de schouders en het bovenste deel van de rug is geïsoleerd. Het onderste deel van het rugpaneel en de zijkanten zijn niet geisoleerd, zodat de warmte ook weg kan als dat nodig is. Het hele gilet is voorzien van een waterafstotende DWR coating en de logo’s op de achterkant en in de nek zijn reflecterend.

Lichtgewicht en compact

Aan het eind van de zomer, richting het najaar is het in de ochtend al een stuk frisser als je op tijd op de fiets stapt. Een prima moment om het Insulated gilet uit de kast te halen. Het gilet zit lekker en sluit mooi aan. Ook rondom de schouder zit het strak, zodat het niet kan gaan wapperen. De rits gaat soepel dicht en erg prettig vind ik ook het extra flapje dat erachter zit. Zo wordt de koude wind die via de rits naar binnen gaat ook geblokkeerd.

Ook met een paar volle zakken, zit het gilet goed en valt het er mooi overheen. De boord aan de achterkant is elastisch zodat deze niet gaat wapperen. Hierdoor wordt het ook wat makkelijker om onderweg wat eten uit je zak te halen, want je kan het gilet makkelijk wat omhoog schuiven. Nog makkelijker is het om de rits van de onderkant even open te doen. Het gewicht van dit gilet is met 95 gram minimaal en als het echt te warm wordt is het heel klein op te vouwen, zodat het met gemak in het zakje van je shirt past. Andersom werkt dat natuurlijk ook, want ik pak het ook snel mee als ik tegen de avond nog een ritje maak. Het zit absoluut niet in de weg op je rug en ik doe het aan als het afkoelt.

Beginnersfoutje en een warm bovenlichaam

De eerste keer dat ik het gilet aan heb, gebruik ik het net zoals ik het reguliere (niet gevoerde) gilet ook gebruik. En dat blijkt na een half uurtje wel iets teveel van het goede, want al snel doe ik de rits open omdat ik het te warm vind. De gevoerde binnenkant werkt goed, maar eigenwijs als ik ben heb ik daar de rest van m’n outfit niet op aangepast. Als het in de ochtend nog echt fris is, en de dauw boven de weilanden hangt is dit een lekkere isolerende extra laag. Daar waar ik eerder vaak een dikke baselayer aandeed en het na zo’n 1,5 à 2 uur vaak te warm had, kan ik nu met een dunnere baselayer starten in combinatie met het Insulated gilet. In de ochtend houdt dit me lekker warm, en als de temperatuur stijgt kan ik het gilet makkelijk in het shirt meenemen.

In combinatie met dit gevoerde gilet kan ik dus een dunnere laag eronder doen of het met lagere temperaturen gebruiken. Ik laat afhangen van het type rit of ik kies voor een dunnere baselayer of shirt. Als ik een stevige blokkentraining heb, kan ik ook in het najaar nog met een zomerse baselayer op de fiets stappen als ik dit gilet draag. Zo heb ik het tijdens de intensieve training niet te warm en kan ik nadien het gilet aan doen, zodat ik wel lekker warm blijf. Ga ik wat rustiger trainen, maar is het nog te warm voor een winterjas of winter baselayer houdt het gilet me ook lekker op temperatuur.

Als het bij een van de ritten lichtjes begint te regenen, zie ik de druppels zo van het gilet afrollen. Het is geen volledig waterdicht gilet, maar door de DRW coating houdt het de eerste druppels tegen en houdt het je lichaam droog. Dat geldt overigens ook voor het vocht van binnenuit, want het gilet ademt goed.

Specificaties

Rapha Pro Team Insulated gilet
Maat: M (verkrijgbaar in maat XS t/m XXL)
Kleur: black/black (ook verkrijgbaar in navy/green of peach/orange)
Gewicht: 95 gram (zelf gewogen)
Prijs: € 180,-
Meer info via Rapha

Conclusie

Het Rapha Pro Team Insulated gilet is zeker geen standaard windstopper. Dat zie je ook wel terug in de prijs van € 180,-, want die is hoog. Maar dit gilet is wel een item dat zeker in het najaar en voorjaar bij heel veel ritten goed van pas komt. Tijdens de koude ochtenden houdt de gevoerde binnenkant je lekker op temperatuur. Ga je stevig trainen kan je het makkelijk opbergen en houdt het je na de training goed op temperatuur als je rustig naar huis fietst. Bijkomend voordeel is dat de DRW coating van het gilet ook de eerste regendruppels tegenhoudt.