Een lekke band kost altijd teveel tijd. Natuurlijk wil je niet lek rijden, maar mocht het gebeuren wil je zo snel mogelijk je weg weer vervolgen. De SKS Airbuster kan je daarbij helpen om je band snel en gedoseerd weer op te pompen. Het is een aluminium CO2-pomp voorzien van een doseer-knop.

Drie verschillende ventielen
De Airbuster heeft een pompkop, die wordt afgedicht met een rubberen dopje. Dit deel van de pompkop kan je eraf draaien, waarna je het kunststof oranje busje om kan draaien, om hem zo geschikt te maken voor het juiste ventiel. Er zijn drie verschillende ventielen die gebruikt worden in de fietswereld en deze zijn allemaal op te pompen met deze Airbuster. Daarnaast kan je er ook tubeless banden mee op pompen.

Het uiteinde aan de linkerkant is om het patroon, met schroefdraad, te bevestigen. Je kan patronen van zowel 16 als 24 gram monteren. Het klepje dat je op de bovenkant ziet, is ter bescherming tijdens het dragen. Als je deze indrukt terwijl je het patroon erop schroeft vormt deze een blokkade. Heb je de pomp onderweg nodig, hoef je alleen deze eerst een kwartslag open te draaien zodat de blokkade weg is. Vervolgens draai je het patroon goed vast en hij is klaar voor gebruik.

Doseer-knop
Het uiteinde aan de rechterkant is de doseer-knop. Er staat duidelijk op welke kant open en dicht is en het is wel slim om deze eerst dicht te draaien voordat je het patroon monteert. Doe je dit niet, zal de lucht direct ontsnappen en je zal zeker niet de eerste zijn die dit gebeurd. De doseer-knop werkt simpel en makkelijk en persoonlijk vind ik het erg handig dat je eerst in alle rust de pomp goed op het ventiel kan zetten, voordat je hem losdraait. Bij het gebruik van de Airbuster wordt het aluminium deel erg koud. Om het patroon zit een rubber huls, waardoor je deze makkelijk kan vasthouden. Met de andere hand kan je dan de doseer-knop bedienen.

De pomp wordt geleverd met een steun die je achter je bidonhouder kan monteren. Deze klemt zich rondom het patroon, waarbij je wel de rubberen huls moet gebruiken. Hij gaat daardoor wat strak in de houder, maar dan zit hij wel echt stevig vast. Zonder deze huls glijdt hij eruit. Het gewicht van het gehele systeem is 113 gram. Dit is inclusief een gemonteerd (16 grams)patroon en de houder. Alleen de Airbuster pompkop weegt 47 gram. De Airbuster heeft een adviesprijs van € 22,99.

Meer info via SKS