Tegenwoordig kun je een smartphone voor bijna alles gebruiken. Ook op de fiets als fietscomputer of om mee te navigeren. Belangrijk is dat je dan een goede houder hebt voor je telefoon. SKS heeft met de COMPIT een serie neergezet met meerdere accessoires om je telefoon mee te nemen op de fiets.

Wij hebben de SKS COMPIT+ in onze handen gekregen. De set bestaat uit een smartphonehouder, maar ook een batterypack en een adapter om verlichting of accessoires op te monteren. Voor je telefoon heb je de keuze uit meerdere hoesjes, zodat jouw telefoon er mooi strak in past. Past je telefoon niet in één van de beschikbare hoesjes, dan heb je nog altijd de universele houder die je met zelfklevende folie achterop je telefoon plakt.

Monteren

Als je de verpakking openmaakt, lijkt het alsof ze een bouwpakket hebben opgestuurd. Maar uiteindelijk valt de montage erg mee. Je hebt de bovenkant met het aansluitpunt voor je telefoon, met twee klemmen maak je die vast rondom je stuur. Voor de onderste klemmen heb je de keuze uit twee types. Eén met uitstekende armpjes voor de accessoires-adapter, en één zonder. Voordat je verder gaat moet je eerst wel even de adapter tussen de armpjes schroeven. Gek genoeg gebruiken ze voor de adapter twee inbusboutjes en voor de houder zelf gebruiken ze torx-boutjes. Maar je schroeft ze allemaal snel vast met het bijgeleverde torx- en inbussleuteltje. Je krijgt ook nog een aantal rubber halfringen om geen beschadigingen achter te laten en om de houder passend te maken voor verschillende diktes van het stuur.

Batterypack als adapter

Voor de batterypack hoef je eigenlijk niks te doen. Hij klikt in op dezelfde plaats als waar je je smartphone in zou klikken. De batterypack werkt dan ook als een adapter tussen de houder en je smartphone. Bovenop de batterypack hebben ze dezelfde grote bajonetaansluiting gemaakt. Je smartphone klik je dus in de batterypack. Zo kun je simpel de keuze maken of je met batterypack wilt rijden of zonder.

Gewichten en prijzen

Je kunt zo ook het gewicht in de gaten houden dat je meeneemt. De houder zelf weegt niet zoveel (60 gram zonder accessoires-houder en 87 gram met accessoires-houder), ondanks dat de houder links en rechts van je stuurpen om het stuur zit geklemd. Het gebruik van kunststof weet het gewicht te beperken. Het plastic voelt los in de hand redelijk stevig aan, maar eenmaal gemonteerd is het geheel pas echt stevig.

De batterpack zorgt wel voor wat extra gewicht met 194 gram. De batterypack heeft een capaciteit van 5000 mAh. Daarmee moet je zo’n 1,5 tot 2 keer langer met de batterijduur van je telefoon kunnen doen. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van je telefoon. De batterypack heeft een IP54 rating, dat betekent dat hij tegen een regenbuitje moet kunnen. De in-en uitgang zijn netjes afgedicht met een rubbertje dat goed in de usb-ingangen wordt gedrukt.

Voor de COMPIT+ houder met batterypack betaal je € 79,99. De houder alleen kost € 29,99. Je betaalt dus € 50,- extra voor de batterypack. Lijkt misschien wat meer dan wanneer je een losse koopt, maar je moet wel bedenken dat deze tegen een regenbui kan en dat ze extra aansluitingen op de batterypack moeten maken. De prijs is dus best scherp. Voor € 9,99 heb je het passende hoesje erbij.

Horizontaal of Verticaal

Het hoesje dat om je telefoon gaat, weegt 35 gram bij onze Iphone 8. Het hoesje gaat strak om je telefoon heen en voelt stevig aan. De achterkant voelt het sterkste aan. De voorkant blijft wel onbeschermd. Je kunt je smartphone horizontaal of verticaal in de houder klikken. Zonder dat je iets aan de houder hoeft te veranderen. Zo kan je makkelijk switchen afhankelijk van waar je je telefoon voor gebruikt. Het inklikken gaat simpel, gewoon met een kwartslag. Loshalen gaat door een clipje naar beneden te drukken. De telefoon zit stevig in de houder en is vergrendeld (tenzij je het clipje naar beneden doet). Het midden van de telefoon zit ongeveer op het einde van de stuurpen. Dat is een prettige afstand om je telefoon af te lezen.

Draadloos of met kabel

Voor het opladen van je telefoon via de batterypack heb je twee keuzes: draadloos of met een usb-kabel. Tegenwoordig zijn bijna alle telefoons draadloos oplaadbaar. Draadloos opladen gaat eenvoudig en eigenlijk vanzelf als je instellingen van je telefoon goed staan. Maar kan je telefoon niet draadloos opladen of wil je toch liever niet draadloos, dan kun je ook gewoon een kort (optioneel) usb-kabeltje tussen de je telefoon en batterypack doen. Je kunt de lading van de telefoon bekijken door op het aan/uit-knopje van de batterypack te drukken. Het leuke van dit systeem is dat het steeds verder wordt doorontwikkeld en er steeds meer onderdelen aan gekoppeld kunnen worden.

Details

SKS COMPIT+ Telefoonhouder en batterypack
Gemeten gewicht houder zonder accessoiresadapter: 60 gram
Gemeten gewicht houder met accessoiresadapter: 87 gram
Gemeten gewicht batterypack: 194 gram
Gemeten gewicht cover: 35 gram
Totaal gewicht minimaal: 289 gram
Totaal gewicht maximaal: 316 gram
Prijs Houder: € 79,99 (€29,99 zonder batterypack)
Prijs Smartphone Cover: € 9,99
Prijs Optionele USB-kabel: € 12,99

Meer info via SKS

Conclusie

Met de COMPIT+ beantwoordt SKS de wens van een grote groep mensen. Je telefoon als fietscomputer gebruiken is tegenwoordig simpel en voordeliger dan een gps-fietscomputer kopen. Want je telefoon heb je toch al. Maar bij langere ritten, is de batterij toch vaak het probleem. Met deze set los je dit dus op. De COMPIT serie scoort punten doordat je telefoon erg stevig in de houder zit. Je kan hem horizontaal of verticaal gebruiken en je hebt de keuze om met of zonder batterypack te rijden. De prijs van de houder is scherp, als je dit vergelijkt met andere telefoonhouders. Zeker gezien de stevigheid en de optionele batterypack is het een prima investering.