Met het wisselvallige weer in Nederland zijn winddichte en waterafstotende jassen een must, zeker in het najaar en de winter. En daar hebben ze bij Sportful de Fiandre serie voor, waar we op de redactie enthousiast over zijn. De nieuwste toevoeging aan deze serie is het Fiandre Jacket met Gore-Tex Infinium stof en de afgelopen periode was het perfect en typisch Nederlands weer, waarbij deze jas perfect van pas kwam.

Eenvoudig maar technisch

Dat deze zwarte jas uit de Fiandre serie komt is in één oogopslag te zien aan de herkenbare rode streep die diagonaal over de schouder loopt. Deze rode streep zie je ook terug op het linkerzakje op de rug en samen met twee zilveren Sportful logo’s zijn dit de enige kleuren die op het jasje te vinden zijn. Wil je graag wat meer kleur kan je kiezen voor de gele, rode of donkergroene variant waarin deze jas ook beschikbaar is.

Helemaal zwart dus, met de bekende dubbele kraag en brede elastische manchetten. De Gore-Tex Infinium stof van de jas is erg dun en flexibel. Het jasje heeft een regular fit volgens Sportful. Hij zit bij mij comfortabel maar niet te strak, zodat ik ook makkelijk een extra laagje eronder kan doen als de temperaturen toch wat verder zakken. De band aan de onderkant van de jas is net als de manchetten wat breder en erg elastisch, waardoor hij mooi aansluit. Het jasje ziet er mede door de zwarte kleur, lekker eenvoudig uit en dat spreekt mij aan.

Winddicht, waterafstotend en ademend

In tegenstelling tot de looks is dit zeker geen eenvoudig jasje. De Gore-Tex Infinium stof moet zorgen dat wind er niet doorkomt terwijl je wel de overtollige warmte kwijt kan door het ademend vermogen van deze stof. Zoals vaak bij jassen voor lagere temperaturen is de stof aan de binnenkant wat ruwer. Tussen de ruwere stof wordt stilstaande lucht vastgehouden, dat zorgt voor een natuurlijke isolatielaagje. Als het dan toch te warm wordt kan het Gore-Tex Infinium membraan dit reguleren, zodat je jezelf niet zal opblazen van de warmte.

Naast de ademende en winddichte stof, heeft de Sportful Fiandre een behandeling gehad, waardoor de stof waterafstotend wordt. Dat is niet waterdicht, maar opspattend water of de druppels van een lichte bui zullen van de jas afrollen. Het jasje heeft drie zakken op de rug, waarbij de onderkant geperforeerd is. In de zakjes zitten kleine gaatjes die ervoor moeten zorgen dat vocht eruit kan. Achter het bovenste deel van de rits, heeft Sportful een windflap geplaatst zodat de wind door de rits niet koud op je borst zal komen.

Ideaal

De afgelopen weken heb ik met het wisselvallige weer het Sportful Fiandre jack dan ook regelmatig aan gehad de afgelopen weken. Ik combineer het jasje met een dun lange-mouwen baselayer als de temperatuur nog rond de 10 graden is. Als ik na een rit van zo’n 2,5 uur weer thuis ben, is het jasje me niet opgevallen. En dat is een goed teken want het zit lekker comfortabel en heeft me goed op temperatuur gehouden, anders had ik het wel gemerkt. Ik test het jasje in maat M en dat is ook de maat kleding die ik normaal draag.

Als de temperaturen lager worden combineer ik het jasje met een merino baselayer. Als ik net vertrek voelt het nog wat frisjes maar eenmaal in beweging, heb ik het lekker warm. Als het onderweg licht begint te regenen merk ik dat de druppels op de jas blijven liggen, en niet door de stof gaan. Ik blijf droog en lekker op temperatuur.

Het reguleren van de warmte merk ik echt goed als ik het Fiandre jasje gebruik tijdens een stevige training. De warmte kan weg als ik een stevige inspanning lever, en als ik wat rustiger aan doe koel ik niet te veel af. De warmte en vocht worden door de stof goed naar buiten afgevoerd. Enige kleine nadeel is dat het op de rug dan in de zakjes terecht komt. Daar zitten wel kleine gaatjes in waar het vocht door weg kan, maar het pompje en de multitool zijn vochtig als ik ze thuis uit het zakje haal.

Bij dit soort trainingen merk ik wel dat het kiezen van de juiste baselayer veel verschil maakt. Als ik uit automatisme een merino baselayer aantrek, terwijl de temperatuur aan de hogere kant is (rond de 10 graden) wordt deze op den duur vochtig. Zolang de inspanning hoog is, is dat geen probleem en houdt de Fiandre je wel op temperatuur. Maar als de inspanning minder is, wordt een vochtig ondershirt al snel koud. Zoals gezegd ligt dit aan een verkeerde keuze van ondershirt en niet aan het Fiandre jasje. Wel goed om goed te bedenken welk ritje je gaat doen en daar je ondershirt op aan te passen.

Specificaties

Sportful Fiandre jacket
Kleur: Zwart (ook verkrijgbaar in geel, rood of donkergroen)
Prijs: 220,-
Maat: M (verkrijgbaar van maat S t/m XXXL)

Conclusie

Als je een die-hard fietser bent die ook bij de slechtere weersvoorspellingen op de fiets stapt, is deze Sportful Fiandre een ideale toevoeging aan je garderobe. Het Gore-Tex Infinium reguleert de temperatuur goed, wanneer de buiten temperatuur tussen de 5 en 10 graden is. Het vocht wordt goed naar buiten afgevoerd zodat je lichaam op temperatuur blijft. Enige minpuntje is het vocht dat ondanks de ventilatiegaatjes toch in de zakjes achterblijft.

In combinatie met de juiste baselayer kan je met het wisselvallige weer in Nederland erg goed uit de voeten met deze Fiandre jas. Ook als de buienradar je in de steek laat en er toch een onverwachte bui valt, hoef je niet meteen te schuilen of een regenjas aan te doen want de druppels rollen van de jas af. Zo’n jas als deze Sportful Fiandre is wat ons betreft een must-have voor deze tijd van het jaar.

Meer info via Sportful