Het is een beetje een puzzel om alle tooltjes van de Topeak Hexus X te vinden, maar als je ze eenmaal hebt gevonden dan kan je alleen maar concluderen dat de multitool slim in elkaar zit. De Topeak Hexus X valt op door zijn smalle en lange vorm en daar zitten 21 functies in gestopt. En sommige van die functies zitten dus verborgen.

Zijkanten vol met functies

Het begint met de zijkanten. Zo op het eerste gezicht lijken de zijkanten niks bijzonders, maar de kunststof zijkanten kun je loshalen en gebruiken als bandenlichters. Het verklaart gelijk de lengte van het tooltje, want je hebt wel een bepaalde lengte nodig voor een bandenlichter. Kunststof is dan natuurlijk een vereiste om de velgen niet te beschadigen. Maar nu hoor ik je denken: zijn die kunststof zijkanten dan wel stevig genoeg voor een multitool? Geen zorgen, de tool voelt erg stevig aan! Daarnaast ligt de tool door de smalle lange vorm lekker in de hand en heb je een goede grip.

Haal je de zijkanten eraf dan ontdek je nog een aantal tooltjes. Als eerste al een aantal op de bandenlichters zelf. In de bandenlichters zitten uitsparing die je kunt gebruiken om je spaken mee te spannen. En een derde uitsparing kun je gebruiken om de core van een ventiel los of vast draaien. Ook zie je een 4mm inbussleutel. Beetje gek misschien, want er zit nog een 4mm inbussleutel op de tool. Maar deze 4mm inbussleutel is speciaal bedoeld voor de kettingpons. De kettingpons zit vast aan de tool, dus om voldoende kracht te kunnen zetten heb je een externe 4mm inbussleutel nodig. Topeak heeft het zo dus opgelost.

Zijn de zijkanten eraf, dan heb je toegang tot nog drie andere tooltjes. Je hebt er een 8mm inbussleutel en een 15 mm en 25 mm torxsleutel die je op de andere inbussleutels kunt klikken. De andere sleutels die je kunt uitdraaien zijn een 2, 2.5, 3, 4, 5 en 6 mm inbussleutels. Daarnaast heb je een kruiskop, een 30 mm torx en de kettingpons. Aan de kettingpons zit ook nog een kettinghaak vast. Zo kun je de uiteindes van de ketting makkelijk bij elkaar houden als je de ketting opnieuw moet linken. In totaal heeft de tool 24 functies.

Goede stevige grip

Eerder in dit stuk zei ik al dat de tool stevig aanvoelt en dat je een goede grip hebt. De tool is wat zwaarder dan andere multitools met soortgelijke functies. Onze weegschaal geeft 171 gram aan. Maar door de lengte van de tool, zijn de individuele tools ook van een goede lengte. Zo kun je makkelijk op alle plekken van je fiets komen. En door de lengte kun je echt kracht zetten. Hij is dan ook praktisch dat hij niet alleen voor nood is.

De kettingpons is een punt waarbij kracht zetten belangrijk is. De bandenlichter met ingebouwde 4 mm sleutel is voldoende stevig om kracht te zetten. Toch zou het fijn zijn geweest als die inbussleutel strakker in de kettingpons zou klikken. Eventueel in combinatie met een magneet. Dan voelt het net wat zekerder. De zijkanten werken prima als bandenlichter. Ze zijn erg stevig en stijf. De losse tooltjes die je bovenop de tools kunt drukken, zijn een mooie extra maar er bestaat natuurlijk altijd een risico dat ze kwijt kunnen raken. In hoog gras vind je ze waarschijnlijk niet terug als je ze laat vallen.

Details

Maten: 9 x 4 x 2.7 cm
Gemeten gewicht: 171 gram
Adviesprijs: € 24,95
Meer info via Topeak

Conclusie

De Topeak Hexus X is een multitool met tools die je op de meest voorkomende pechmomenten nodig zult hebben. Door de lange, smalle vorm licht de multitool goed in de hand en kun je goed kracht zetten. Met een gewicht van 171 gram wint het geen prijzen als het gaat om de ratio van gewicht en aantal tools. Maar soms is een goed bruikbare tool belangrijker dan een overdaad aan functies die je maar een enkele keer zult gebruiken. De tool is wat mij betreft daardoor ook geschikt als je houdt van meer avontuurtochten. Voor € 24,95 is de Topeak Hexus X een goede degelijk multitool voor een schappelijke prijs.