Wanneer je geen fietscomputer hebt of er geen geld aan wilt uitgeven is je telefoon een optie. Vooral bij beginnende wielrenners merk ik dat ze graag met hun telefoon als fietscomputer fietsen. De reden is meestal omdat wielrennen al duur genoeg is. En omdat iedereen toch een mobiele telefoon heeft, kun je de kosten van een fietscomputer uitsparen.

Eenvoudig monteren op je stuur

Behoor jij tot die groep, of vind je het gewoon fijner om met je telefoon op het stuur rond te rijden, dan is de Omni Ridecase stuurhouder van Topeak misschien een optie. De houder is lekker eenvoudig. Een deel maak je vast aan je stuur of stuurpen met klittenband. In het andere deel stop je je telefoon. En de twee delen klik je op elkaar. Klaar.

Het deel dat je aan je stuur vastmaakt heeft een rubber beschermstukje waardoor je stuur niet beschadigd, maar het helpt vooral bij het voorkomen van het schuiven van de houder. En dat werkt. Als je het klittenband lekker strak trekt dan zit het geheel erg vast op het stuur. Ze maken gebruik van een hele fijne versie van klittenband. De klittenbandstrap is voor een normale stuurdikte best lang, dus wanneer je de juiste lengte hebt bepaald, kan je het overige deel ervan af knippen. Scheelt weer gewicht, al weegt de houder compleet maar 51 gram.

De houder waar je, je mobiele telefoon in stopt heeft een stevig achtergedeelte en flexibele rubberen straps aan de boven- en onderkant die je telefoon vasthouden. Omdat de straps flexibel zijn, moet je even je best doen om je telefoon er netjes recht in te krijgen. Dit flexibele blijkt later ook nog een ander voordeel te hebben, maar daar kom ik zo op terug. Ik kan mijn hoesje gewoon om m’n telefoon laten zitten. Wanneer je telefoon erin zit, schuif je hem op het gedeelte dat al op je stuur zit. Met een palletje wordt het geheel vergrendeld. Nu kan je je telefoon in de horizontale of verticale stand draaien, net wat je fijner vindt.

De juiste positie van de straps

Omdat de straps over een deel van je telefoon gaan, kan het zijn dat je bepaalde functies moeilijk kan bereiken. Dit is afhankelijk van je telefoon omdat sommige telefoons het touch gedeelte tot de randen van het scherm door gaat. Bij mijn iPhone 11 Pro is dat het geval en dan kan het lastig zijn om het scherm te ontgrendelen door met de vinger van onderaf over het scherm naar boven te swipen. De strap zit er dan voor. Zoals gezegd is de flexibiliteit van de straps in dit geval handig. Als je de straps net iets meer naar beneden of juist naar boven positioneert, werkt het opeens allemaal wel. Nou ja, je snapt dat het afhankelijk van je telefoon misschien even wat proberen is om de juiste plek voor de straps te vinden. Een oplossing die altijd werkt, is de toegankelijkheidsinstelling van je telefoon aan te passen zodat je alles kan bedienen op een alternatieve manier. Dit laatste is wel even een uitzoekdingetje.

Maar goed zoals gezegd, als ik de straps goed positioneer kan ik alles met de telefoon doen wanneer hij in de houder zit. Het belangrijkste is natuurlijk dat het geheel goed blijft zitten. En ik moet zeggen dat het allemaal heel degelijk aanvoelt en welke drempel ik ook over ben gesprongen de telefoon blijft netjes op z’n plek. Om het even te overdrijven heb ik nog even de houder op m’n motorstuur geplaatst. Zelfs met de wind van zo’n 80 km/u blijft alles op z’n plek. Niet dat hij gemaakt is voor een motor, maar toch. Stevige constructie! Omdat de telefoon aan de elementen is overgeleverd is het handig om een telefoon te gebruiken die tegen spatwater kan of waterdicht is. Afhankelijk van hoeveel je in de regen gaat fietsen.

Naast deze oplossing heeft Topeak nog een aantal andere manieren om je telefoon te gebruiken als fietscomputer. Denk dan aan een waterdichte hoes of een telefoonhoesje die je aan je stuur klikt. Maar net wat je fijner vindt. Deze oplossing werkt wat mij betreft het snelste. En mocht je deze hebben dan past deze ook weer op de verschillende andere houders van Topeak.

Details

Topeak Omni Ridecase DX zwart
Geschikt voor schermgrootte van 4,5 inch tot 6,5 inch. (ongeveer 11,3 cm tot 16,5 cm)
(Met of zonder telefoonhoesje)
Past om buizen van 22,2 mm tot 48 mm.
Gewicht: 51 gram compleet
Adviesprijs is € 44,95
meer info via Topeak

Conclusie

Mocht je niet met een fietscomputer rijden en een mobiele telefoon willen gebruiken dan is de Topeak Omni Ridecase een zeer solide optie. De straps kunnen bij sommige touchscreens wat in de weg zitten, maar door de flexibiliteit van de straps kan je bijna altijd wel een stand vinden zodat je de belangrijkste functies kunt blijven gebruiken. De optie om je toegankelijkheidsinstellingen aan te passen is altijd nog een mogelijkheid. Topeak staat wat mij betreft toch wel bekend om haar degelijkheid en dat zie je bij deze accessoire ook weer terug. Het belangrijkste is misschien wel dat je telefoon er niet van afvalt en dat gebeurt bij deze houder dus niet! Zoek je een eenvoudige en makkelijke houder voor je telefoon, dan zou ik zeker even naar deze Omni Ridecase kijken.