Al bij de lancering van de nieuwe helmen van Trek viel me de kleur van de ‘dark aquatic’ Velocis helm op. En afgelopen weken heb ik gemerkt dat ik daarin niet de enige ben. De Velocis in deze kleurstelling zorgt voor veel positieve reacties onderweg. Kleur en looks zijn niet onbelangrijk maar kwaliteit en veiligheid zijn natuurlijk de belangrijkste punten bij een helm en ik kan je vast zeggen dat je daar geen zorgen om hoeft te maken. En nog mooier is dat we samen met Trek drie van deze Velocis helmen mogen weggeven in een kleur naar keuze.

De lichtste van Trek, de Velocis

Op de weegschaal geeft deze nieuwe Velocis in maat M, 254 gram aan. Bij Trek is het daarmee de meest lichte helm die ze in het assortiment heeft en in combinatie met het MIPS systeem is dit een gewicht dat je bij vergelijkbare modellen van andere merken ook ziet. Overigens zijn de nieuwe Velocis en Ballista de eerste helmen die onder de merknaam Trek op de markt komen, waar de voorgangers nog onder de vlag van Bontrager verschenen. De helm heeft 16 openingen en dat moet volgens Trek zorgen voor 38% meer verkoeling ten opzichte van zijn voorganger en daarmee is het ook de meest frisse helm van Trek.

Trek maakt gebruik van een retentiesysteem met een BOA-sluiting zoals je die kent van de schoenen. Je kan met de draaiknop het dunne draadje aandraaien om de helm passend te maken voor je hoofd. Dit 360 graden BOA-fit retentie systeem is aan de binnenkant in drie hoogtes af te stellen zodat de helm goed op je hoofd zit.

MIPS en OCLV carbon en aerodynamisch vormgegeven

De Velocis is een helm waarbij de nadruk ligt op verkoeling en een lichter gewicht, maar bij de ontwikkeling is er ook rekening gehouden met aerodynamica. De vernieuwde vorm zorgt voor een winst van 18 seconden als je een uur 45 km/u rijdt. De schaal van de helm is een combinatie van kunststof en carbon. De ‘bruggen’ in de schaal zijn gemaakt van OCLV carbon dat Trek ook gebruikt voor hun carbon frames. Het carbon zorgt voor een stevige constructie en daarbij ook wat gewichtsbesparing.

De helm is aan de binnenkant voorzien van het MIPS Air systeem. Dit is de lichtste variant van het MIPS protectie systeem waarmee Trek extra veiligheid aan de helm toevoegt. Het bekende systeem breekt de roterende impact bij een val, waardoor de kans op hoofd en nek letsel kleiner wordt. Het MIPS systeem is mooi weggewerkt tussen de padding en de schaal van de helm, en valt daardoor helemaal niet op. Je kan het wel herkennen aan het gele logootje dat aan de buitenkant van de helm zichtbaar is. In het kader van de veiligheid heeft Trek op de achterkant van de helm nog twee reflecterende strepen gemaakt voor extra zichtbaarheid.

Eerste indruk: Goeie looks en veel comfort

Ik gaf al aan dat ik de kleur van deze helm heel tof vind. De combinatie met de subtiele gouden decals vind ik mooi gedaan. Het logo is goed leesbaar, zonder dat het overdreven groot aanwezig is. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik vind de keuze voor een ingetogen logo met enkel een outline mooi. Daarnaast geeft de carbon structuur van de ‘bruggen’ de helm een technische en high end look. Dat past ook goed bij deze helm, want je merkt goed dat het om een van de topmodellen gaat.

Bij het opzetten van de helm zit hij, na het aandraaien van de BOA, direct goed. Het afstellen van het kinbandje gaat makkelijk en snel, en dat geldt ook voor de bandjes rondom je oren. Wat wel opvalt is de lengte van het kinbandje, want die is vrij lang. Echter zit er een rubbertje om, zodat je geen last van lange uiteinden hebt.

De helm voelt compact en sluit rondom m’n hoofd goed aan. Ik voel nergens knelpunten en wat opvalt is dat je het draadje van het retentiesysteem helemaal niet voelt. Opvallend, omdat de helm wel goed aansluit en stevig op je hoofd zit. Daarbij zit er ook niets in de weg bij de pootjes van je bril, die bij andere systemen hier nog wel eens achter wil blijven haken. De padding voelt zacht aan en maakt dat de helm comfortabel zit. Het lichte gewicht van de helm draagt daar ook aan bij, want je vergeet vrij snel dat je een helm draagt.

Lekker fris!

Tijdens een weekje naar Gran Canaria ga, nam ik de Velocis mee. Het is daar zo’n 30 graden en dat is dan ook een prima temperatuur om een helm als deze te testen. Dat de helm lekker zit bleek al tijdens de eerste ritten thuis, en bij tropische temperaturen wordt dit bevestigd. De grote openingen en ventilatie werkt heel goed, en tijdens de langere klimmen heb ik geen moment last gehad van zweet dat in m’n ogen druppelt. Ondanks weinig rijwind op een klim, kan de warmte goed weg en wordt het zweet goed opgevangen door de padding. Als ik de afdaling in ga en de snelheid omhoog gaat voel je de wind lekker door de helm gaan.

Als ik ga klimmen doe ik vaak mijn bril af en op de automatische piloot steek ik deze voor in de helm. Dit gaat meteen goed en hij blijft ook stevig op z’n plek. In de ventilatiegaten heeft Trek twee kleine rubbertjes geplaatst zodat de bril er niet uit kan vallen. En ook als ik naar beneden of naar achteren kijk, blijft de bril in de helm zitten.

De voorkant van de helm heeft een rand die schuin omhoog loopt. Volgens Trek zorgt dit voor een beter zichtveld, zonder dat de rand in de weg zit. Nu heb ik hier zelf bij andere helmen geen last van, maar als ik met deze Velocis omhoog kijk kan ik inderdaad de rand van de helm niet zien.

Specificaties

Trek Velocis helm
Gewicht: 254 gram (zelf gewogen)
Maat: M (ook verkrijgbaar in S en L)
Kleur: Dark aquatic (ook verkrijgbaar in Black, white, viper red/cobra blood en de Trek-branded white/navy)
Prijs: € 299,-

Conclusie

Met de nieuwe Trek Velocis merk je al snel dat je een topmodel op je hoofd hebt. Met de prijs van € 299,- zit de helm ook in het topsegment maar daar is de kwaliteit ook naar. De helm sluit rondom je hoofd goed aan en de padding zorgt voor een comfortabele pasvorm. Het retentiesysteem werkt eenvoudig en zorgt voor een helm die rondom goed aansluit en zonder knelpunten op je hoofd zit. Het fijne is dat dit draadje van de BOA niet voelbaar is en ook niet in de weg zit bij de pootjes van de bril. De ventilerende werking van de helm is erg goed en je voelt bij hogere snelheden de wind er lekker door gaan. Ook bij zware inspanningen en minder rijwind kan de warmte goed weg. Je vergeet bijna dat je een helm draagt terwijl hij qua looks en kleur juist lekker opvallend is.

Via Trek

WINACTIE

Samen met Trek mogen we drie Trek Velocis helmen weggeven in kleur en maat naar keuze. Om mee te doen schrijf je je hieronder in. Na het bevestigen van je inschrijving doe je mee in de loting. Uit alle inschrijvingen wordt 3 winnaars willekeurig gekozen. Je kan je tot vrijdag 30 juni 12.00 uur inschrijven! Gave prijs toch?

De winactie is afgelopen! Je kan je via onderstaand formulier wel inschrijven voor onze nieuwsbrief, maar niet meer voor de winactie.

Voorwaarden en condities:
– Ook als je al ingeschreven staat voor onze nieuwsbrief moet je je inschrijven om mee te doen. Dit heeft verder geen gevolgen voor je bestaande nieuwsbriefinschrijving. 
– Je moet je deelname bevestigen via de e-mail die je ontvangt. Alleen na bevestigen maak je kans.

– Deelnemen kan tot vrijdag 30 juni 12.00 uur. Die dag kiezen we de winnaars.
– De actie is voorbehouden aan inwoners van Nederland, België en Luxemburg.
– We nemen via e-mail contact op met de winnaar(s). Wanneer we binnen een week geen reactie hebben, wordt er een nieuwe winnaar gekozen.
– Het is niet mogelijk het gewonnen product om te ruilen voor een ander product of geldbedrag.
– Racefietsblog.nl is bevoegd personen uit te sluiten van deelname bij vermoeden van onrechtmatige deelname of fraude.
– Je ontvangt je eerste Racefietsblog.nl nieuwsbrief na het aflopen van de winactie.
– Bij deelname kan je ervoor kiezen om je ook in te schrijven voor de nieuwsbrief van Trek. Deze ontvang je pas nadat de winactie is verlopen.