De Dura Ace Di2 shifters (ST-9070) hebben bovenop een verborgen knopje. Je ziet hem niet maar onder het rubber voel je een klikje wanneer je er drukt. Tot nu toe konden we er alleen niks mee.

Maar Shimano heeft een software update geïntroduceerd waarmee de knopjes dus wel gaan werken. Niet zomaar, alleen in combinatie met de D-Fly draadloze unit. Hiermee kun je de knoppen “pairen” met externe apparaten zoals bijvoorbeeld je fietscomputer. Zo kan je zonder je handen van je shifters te halen je fietscomputer bedienen. Nu is het aan de producenten van fietscomputers en alle andere losse apparatuur om functies te maken waarbij je de knopjes kan gebruiken.

Het is nog wel een dure oplossing voor een draadloze bediening van je fietscomputer, maar in de toekomst kunnen we ons voorstellen dat er veel meer mee te bedienen valt. Zelf dacht ik aan de mogelijkheid om wanneer je bijna thuis bent, via het knopje, via je smartphone, via de centrale verwarmings-app, je centrale verwarming thuis aan te zetten. Kom je thuis waar het dan al heerlijk warm is.

di2-knopjes

Tags: