Nog maar een paar maanden geleden kwam Enve op de proppen met de G23 en G27 wielen, speciaal voor de gravelbike. En nu komen ze ook met een stuur en voorvork. Op de redactie hebben we het er al meerdere keren over gehad; daar waar het ‘gravelen’ leek op een hype, lijkt het nu toch een serieuze discipline te worden. Meer en meer komen er gravel-specifieke items. Niet alleen gravel-fietsen en events, maar ook helmen en onderdelen zijn specifiek verkrijgbaar voor de serieuze gravelaar.

Producten gericht op het gravelen zijn bij Enve te herkennen aan de ‘G’ in de naam. Daar vallen de eerder genoemde wielen onder en vanaf nu ook de G-Series Gravel Handlebar en G-Series Gravel Fork. Een stuur en voorvork, specifiek voor je gravelbike.

G-Series Handlebar
Het stuur heeft de typische Enve looks als je kijkt naar de logo’s en de kenmerkende ronde doppen aan het uiteinde. Specifiek aan dit gravelstuur is de zogeheten ‘flare’. Vanaf het begin van de bocht loopt het stuur naar buiten, waardoor de onderkant breder is. Aan de bovenkant is het stuur 42 cm terwijl dit aan het einde van de ergonomische bocht is uitgelopen tot 54 cm. Rij je op de shifters is dit een normale breedte, al zal het anders aanvoelen doordat je shifters scheef op het stuur staan. Rij je in de beugel is het stuur dus veel breder waardoor je meer controle en comfort hebt. De flare in het stuur kan beter klappen opvangen en met een breder stuur kan je makkelijker sturen. Dat een breder stuur meer comfort biedt, heeft Enve doen besluiten om meerdere maten van dit stuur te produceren. Naast het 42 cm stuur, is er ook een 44 cm, 46 cm en zelfs 48 cm stuur. Naar de onderkant toe worden al deze sturen 12 cm breder, waardoor het breedste stuur maar liefst 60 cm breed is onderin. Het gewicht van een 42 cm stuur is 246 gram. De Enve G-Series Gravel Handelbar is verkrijgbaar voor $ 350,-.

G-Series Fork
Naast een stuur dus ook een specifieke voorvork. Ook hiervoor geldt dat de looks herkenbaar die van Enve zijn. Een matzwarte voorvork met aan het uiteinde van de vorkpoot het Enve logo. De vork is geschikt voor steekassen en specifiek voor schijfremmen. Hij is geschikt voor flat-mount montage van de remklauw, interne kabelgeleiding en er kunnen 140 mm of 160 mm schijven op. Niets nieuws ten opzichte van een ‘standaard’ voorvork van Enve. Het grootste verschil zit ‘m in de breedte van de vork. Deze biedt ruimte tot 50 mm, waardoor het monteren van een bredere band mogelijk wordt. Ook is het mogelijk om makkelijk en snel een spatbordje te monteren met behulp van de aanwezige montagepunten. De voorvork weegt  520 gram en kost $ 550,-.

Meer info via Enve