Enve vertelde ons dat ze een nieuwe voorvork hebben voor schijfremmen. Ze hebben gekozen voor een steekas-oplossing en daarvoor hebben ze het systeem van Mavic gebruikt.

Deze Mavic Speed-Release steekas moet het wisselen van een wiel sneller maken dan bij de “ouderwetse” steekas. Nu hebben we een snel systeem onder andere ook al eens bij Focus gezien, maar deze Mavic manier heeft als voordeel dat de steekas in je wiel blijft zitten tijdens het verwisselen. Je draait de as er een stukje uit en kan dan het wiel uit de vork halen. Dit is vooral voor het profpeloton een handige manier omdat je minder fouten kan maken wanneer je zo snel mogelijk een wiel moet wisselen. Je moet dan wel net zoveel assen als wielen aanschaffen. Voor de gezellige toerrijder met meestal maar één wielset en minder haast heeft bij het plakken van een band, maakt dit wat minder uit. Maar het is wel een mooi systeem.

De voorvork zelf heeft ruimte voor 32 mm banden. Verdere eigenschappen zijn: 12×100 mm steekassen, keuze uit 43 of 50 mm rake (of offset). (In het kort: rake is de afstand tussen de lijn van je balhoofd naar beneden en de as van je wiel. Hoe groter de rake, hoe sneller de fiets stuurt). Je kan kiezen uit 140 of 160 mm schijven en de prijs is $ 599,-

Via Enve

Tags: