Björn Cycles maakt extreem lichte fietsonderdelen. Van zadels en sturen tot bidonhouders en een computer mount. De Lapka is volgens Björn Cycles zelf de lichtste computer mount die er is en tja, er is ook weinig ruimte om onder het gewicht van de Lapka te duiken. Want met een gewicht van 16 gram is de computer mount erg licht, en dan hebben het nog niet over de looks gehad: heel sierlijk! De mount is er voor fietscomputers van Garmin en Wahoo.

Lichter dan licht

Een bidonhouder van 20 gram, een zadel van 85 gram en een stuur van 165 gram. Bij Björn Cycles ligt de focus echt op lichtgewicht carbon onderdelen en dat doen ze goed. Naast het lage gewicht mogen de looks er ook zijn. Niet alle producten zijn van carbon, want we zien ook een zadel gemaakt van kurk op de website. Verder zien we ook nog een 3D-geprint zadel een een topcap van slechts 3,3 gram. Alle producten zijn strak uitgevoerd en de meeste producten hebben de carbon look. Want spuiten is gewicht toevoegen en daar zijn ze bij Björn Cycles geen fan van.

De ultieme gewichtsbesparing

Waar een standaard computer mount voor een Garmin of Wahoo zo’n 25 tot 50 gram weegt, weegt de Lapka van Björn Cycles dus maar 16 gram, en dat is echt weinig. Natuurlijk moet je de gewichtbesparing wel in perspectief zetten, aangezien we het over een paar gram hebben. Val een halve kilo af en je bespaart véél meer. Maar naast het gewicht ziet de mount er ook heel sierlijk uit als je het mij vraagt. De dunne ‘armen’ richting de mount buigen sierlijk en het carbon ziet er simpelweg strak uit. Op de bevestiging rondom het stuur staat in zwarte letters de merknaam. Je mag de mount tot maximaal 200 gram beladen. In de praktijk is dat geen probleem, want bijvoorbeeld een Garmin Edge 530 weegt 75,8 gram. Je bent wel iets duurder uit in vergelijking met die ‘standaard’ mount, want aan de kassa betaal je $ 120,-.

Via Björn Cycles.